Кристалина Георгиева в УНСС, става доктор хонорис кауза

OFFNews 17 май 2022 в 07:03 1235 0

Кристалина Георгиева

Снимка Getty Images

Кристалина Георгиева през 2019 г. в Париж

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще бъде удостоена днес с почетното звание "доктор хонорис кауза" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на церемония в аулата.

Предложението Георгиева за присъждането му бе одобрено от Академичния съвет на УНСС на 3 февруари 2021 г. Внесоха го ректорът проф. Димитър Димитров и председателят на Общото събрание проф. д-р Лалко Дулевски. Ректорът е и ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", а проф. Дулевски ръководи и катедра "Човешки ресурси и социална защита". Двамата внесоха предложението именно в качеството си на ръководители на катедри.

Заради ограниченията поради пандемията от коронавирус церемонията беше отложена с повече от година.

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса ù за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия, съобщават от УНСС.

Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител на три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и МВФ, изтъква проф. Димитров. „Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля“, добавя той.

Проф. Дулевски я определя като „много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието „доктор хонорис кауза“ на УНСС. Тя, по думите на Нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, "трансформира МВФ и ръководи международните усилия в икономическия отговор на COVID-19 за предотвратяване на това, което би могло да се окаже бедствие за развиващите се страни и нововъзникващите пазари".

Кристалина Георгиева е възпитаничка на УНСС и доцент там, където и преподава до 1993 г., автор и съавтор на над 100 публикации по макро- и микроикономика и е подпомогнала множество академични и научни изследвания.

"Кристалина се превърна в световен лидер в борбата срещу изменението на климата. Тя ръководи най-важната институция в управлението на световната финансова система, в нейното адаптиране към промените, необходими в 21-ви век. Не беше лесно, но тя демонстрира състрадание, интелектуална проницателност и ангажираност. Ние, целият свят, сме й дълбоко задължени за нейните огромни усилия и принос“, казва още Стиглиц за Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!