Християните почитат св. Антим Никомидийски

OFFNews 03 септември 2018 в 04:43 2049 0

Православната църква почита днес свещеномъченик Антим Никомидийски. Имен ден днес празнува Антим. 

Името е от гръцки произход и означава "противник".  

Антим живял през третия и началото на четвъртия век. Родното му място е Никомидия - град, разположен в малоазийската област Витиния. Като дете получил християнско възпитание. 

Антим поел управлението на Никомидийската епархия в тежко време. Християните били залавяни и избивани безпощадно като опасни врагове на държавата. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени около 2 000 Христови последователи. В същото време голям брой християни били хвърлени в затворите, за да бъдат след това мъчени и убивани. 

В това опасно и тревожно време, по особено Божие внушение, епископ Антим се отдалечил в едно село Семана, откъдето управлявал епархията си. Когато войниците дошли в селцето, срещнали го и го запитали къде се крие християнският водач. Антим тръгнал с войниците. По пътя беседвал с тях. Думите му им подействали и те пожелали веднага да приемат свето Кръщение. Когато дошли до една река, светителят ги кръстил. Епископът се явил пред гонителите, смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч в 303 година.

Имен ден днес празнува Антим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови