Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията 'Хижа на годината' 2024, събрала представители на планинския туризъм от цялата страна

Надсловът на провелата се в ПП “Витоша” среща бе “За по-добри хижи и заслони в България”

OFFNews 30 май 2024 в 15:14 1102 0

На 28 май се проведе тазгодишната конференция за стопани на хижи и заслони, част от кампанията “Хижа на годината” 2024. В събитието се включиха представители на планинския туризъм от цялата страна, институции и организации, свързани с темата, както и гости от Швейцария и Германия в лицето на представители на програмата ProParks и Асоциацията на европейските планинари (EUMA).

Конференцията премина под знака на споделен опит, залагане на цели, взаимопомощ и стремеж към устойчиво развитие. За разлика от миналогодишната конференция в рамките на кампанията “Хижа на годината”, където на преден план бяха поставени възможностите за финансиране за хижи и заслони, тази година фокусът бе върху добрите примери за развитие на планински туризъм и в частност хижите.

АКЦЕНТИ ЗАСЕГНАТИ В ПРОГРАМАТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА:

В началото на целодневната програма Иван Панчев, вдъхновител на “Хижа на годината”, разказа за новите финансиращи програми, осигурени за хижи и заслони в България, които тази година са на стойност 65 000 лв.

Веднага след това чухме Петър Кузмев и Надя Шаламанова от хижа “Грънчар”, които разказаха за направеното от тях за последната година и как спечелиха финансиране от “Хижа на годината” 2023 по цели два гранта - за изграждане на соларна система от SiteGround и подновяване на легловата база с Matrax.

Венцислав Венев, председател на Български туристически съюз, представи стратегията на сдружението за дългосрочно развитие на планинския туризъм между 2025 и 2037 г., която има амбициозната цел да работи за утвърждаването на България като най-добрата дестинация за планински туризъм в Европа.

Любопитен поглед върху професията “хижар” даде българката Мариана Родер, която сподели своя опит като стопанин на малка високопланинска хижа в Швейцария и даде възможност на всички присъстващи да направят сравнение между условията и правилата в Aлпите и обектите за настаняване на родна почва.

В една от най-емоционалните лекции на конференцията чухме за ценностите и трудностите във високата планина на България, разказани от собственикa на първата високопланиска частна хижа в България - Венцислав Златарев - стопанин на хижа “Иван Вазов”. Наситена с много емоция и искреност, неговата история и визия бе топло посрещната и дълго аплодирана.

Гледната точка на планинския водач бе представена на конференцията от Момчил Дамянов, инструктор на планинските водачи в България, автор и преводач на редица планинарски издания и водач с дългогодишен опит. Той разказа своя опит у нас и по света, като с няколко интересни примера покана за модели на управление на хижи по света и тезата че: “Планинският водач работи съвместно с хижаря, той е негов колега и пряк посредник пред туриста”.

Централен акцент в конференцията бяха изложенията на Томас Щауфер от посолството на Швейцария за швейцарско-българската програма за сътрудничество ProPark, онлайн включването на проф. Ханспетер Бюрги, изготвил доклад за Природен парк “Рила”, на тема: „Инфраструктура за посетители и устойчива употреба, включващ хижите в парка“.

Според проведените проучвания на родна територия екологичното обновяване в съзвучие с природните дадености има голям потенциал за позитивно въздействие върху цялата инфраструктура както в социален, така и в икономически план.

За цялостната организация на хижите в Европа и общите цели на европейските планинари разказа Ханспетер Маер, завеждащ секция „Хижи“ към Асоциацията на европейските планинари EUMA.

Като извод от техните презентации може да се изведат няколко акцента на развитие:

- Устойчивостта като най-значим приоритет в структурната трансформация на сградния фонд на хижите;
- Модернизация, която да спомогне за по–ефективно управление;
- Обединение и общи решения на общи проблеми, като представяне, резервация, доброволчески ресурс и тн.

Подчертана бе и важността всички хижари да имат обща комуникация чрез създадената специализирана фейсбук група за обмен на хижарска тематика - “Задругата на хижаря”, която да бъде основа за създаване на бъдещ хижарски синдикат или асоциация.

В заключителната дискусия на събитието се призова присъстващите да пристъпят към конкретни действия за развитието на хижарската общност. Едно от предложенията, изказано от Хаспетер Маер, което се прие с общо съгласие, бе да се работи за създаване на централизирано приложение за резервации в хижите в България.

НПО партньори на кампанията са “Планини и хора” - асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа "Балкани", Български планинарски съюз, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Портал за планинско колоездене Mtb-bg.com, Екологично сдружение “За Земята”, ТВ/видео поредица “Разказите на хижаря”, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Планинска спасителна служба, Коалиция “За да остане природа в България”.

Партньори на кампанията:
SiteGround, PhotoMate, Subaru, GP Group, Credissimo, Пиринско, Devin, Матраци TED, TDB Play

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх