Два бала вълни в морето на Илинден

OFFNews 20 юли 2016 в 06:14 3482 2

Църквата почита днес паметта на Свети пророк Илия, наричан "предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". 

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин и производни от името, което означава "сила Божия". 

Народът ни нарича този ден Илинден, според поверието морето взима най-много жертви. Традиция повелява да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните бури, гръмотевиците и градушките.

Според прогнозата на синоптиците вълнението на морето днес ще бъде около 2 бала, а флагът на плажа ще е жълт. 

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи събори и тържества. Свети Илия е покровител на занаятчиите - кожухари, самарджии, фурнаджии и др. 

Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

20.07 2016 в 07:48

Всяка година едно и също.
Мили мои, за разлика от църковния календар, в който съществуват понятията Стар и Нов стил, във въртенето на земята такова нещо няма!

От 02.АВГУСТ - Илинден по СТАР стил времето се обръща, задухват есенните ветрове и започват кофти теченията в морето.

Пазете си се от него по принцип, защото винаги може да бъде измамно, но "според поверието морето взима най-много жертви" го оставете за след 2 седмици!

Честито на имениците!
 
X

Подкастът на OFFNews