Д-р Ненков: Политиците да се оттеглят от контрола на здравната криза. Не е тяхна работа

OFFNews 31 януари 2021 в 10:41 7440 0

Снимка Архив

Предлагам на политиците да се оттеглят от контрола на здравната криза, не е тяхна работа. Тази криза не се управлява експертно, тази криза се управлява и политически, и на експертите не им е лесно. Горкият министър Ангелов, много лош период му се падна.

Това каза по bTV анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 

Той сподели своя гледна точка за ограничителните мерки:

"Моята теза е, че всеки носи персонална отговорност за личното си здраве. Нито личният лекар, нито министъра на здравеопазването, нито премиерът, нито държавата отговарят за моето здраве. Аз бих казал на хората – няма мерки, правете каквото желаете. Инфекцията се предава по въздушно-капков път, за да не се разболеете, трябва да не се събирате на групи, да носите маски, да си миете ръцете, ако може и краката. И всеки да си понесе отговорността, коментира лекарят.

По думите му Ицо Хазарта е бил прав, когато е заявил, че няма правила:

Не е казано, че при 7% заразени ще се затворят училищата, защото те генерират 22% от заразяващите, при 8% заразени, ще затворим моловете, защото те генерират 32 процента от заразените. При нас тези неща ги няма. Кризата се управлява на парче, категоричен бе д-р Ненков.

Според него онлайн обучението е псевдообучение и няма доказателства, че училищата генерират зараза.

Може да работи ресторанта в хотела, а на г-н Димитров не може да работи ресторанта. Ако сме на мястото на г-н Димитров как ще се чувстваме, запита бившият здравен министър и допълни - За мен няма логика да са отворени строителните хипермаркети, а да са затворени моловете.

Тези от хотелския ресторант, или посетителят на ресторанта си носят отговорността, само че после, ако не дай боже се случи нещо и някой влезе в болница, ще има "егати държавата, няма най-якото лекарство за лечение на коронавирус", каза още той.

Д-р Ненков отрече да има противопоставяне между лекари и ресторантьори.

На лекаря му е все едно къде се е заразил пациентът, който умира от коронавирус. За него това няма значение, той се бори да го спаси. Проблем е като станат много болните и лекарите нямат време да си видят децата. Тази власт, управлява кризата толкова перфектно, че чак ми се доплаква, каза още той.

Д-р Ненков още веднъж подчерта, че не трябва да се размива отговорността:

Всеки носи персонална отговорност. Никой не носи отговорност за това, че ще отидеш на ресторант, където ще се оплюеш с куп непознати и ще хванеш коронавирус или ти ще заразиш 5 човека. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови