Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в болница „Св. Георги“ в Пловдив

OFFNews 13 март 2015 в 12:01 3359 0

Кампания за безплатни прегледи за глаукома и катаракта ще започне в понеделник, 16 март, в Клиниката по очни болести на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Кампанията ще продължи до 27 март.

Безплатните прегледи ще бъдат само в делнични дни и след предварително записване, което може да се направи на телефон 032/ 602 649 между 8 и 12 часа.

Кампанията се провежда традиционно по повод Световната седмица за борба с глаукомата. В международен мащаб акцията продължава от 8 до 14 март, но заради големия интерес към прегледите през последните години срокът е увеличен на 2 седмици.

В рамките на безплатните прегледи ще бъде направено измерване на очното налягане, за да се прогнозира евентуалното развиване на глаукома или катаракта (вътрешно перде).

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. Нели Сивкова.

Тя допълни, че много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – т.нар. старческа катаракта. Затова при скриниг за активно откриване на болни с глаукома задължително се прави пълен очен преглед за търсене и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

Между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, сочат данните на Националната глаукомна асоциация. Само половината от тях обаче знаят, че са болни, и се лекуват. Късното диагностициране на заболяването често е причина лечението да е недостатъчно ефективно заради напредналото увреждане, допълни проф. Сивкова.

Очните лекари препоръчват на всички над 50-годишна възраст да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!