България се включва във военно учение със САЩ и Украйна в Черно море

Маневри ще има и в делтата на Дунав - регион, който напоследък е често обстрелван от руснаците

OFFNews 08 септември 2023 в 18:45 7243 1

ВМС
Българските ВМС.

Военноморските сили на Румъния и САЩ организират многонационални учения Sea Breeze 23.3, които ще се проведат от 11 до 15 септември в Черно море и делтата на Дунав.

Това съобщи пресслужбата на румънските военноморски сили.

В ученията ще участват и военнослужещи от България, Франция, Обединеното кралство, Турция и Украйна.

Основната цел на ученията е да се развие оперативната и тактическата оперативна съвместимост между участващите държави в областта на противодействието на взривни устройства, по-специално морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 "Sublocotenent Alexandru Axente", бързоходния водолазен кораб "Venus", бронирания патрулен катер 179 "Posada", бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери", се посочва в изявлението.

От страна на Съединените американски щати ще участват самолет за морско патрулиране и разузнаване P-8 Poseidon и водолази за обезвреждане на взривни устройства с плавателни съдове и специфична техника, а другите страни участнички в "Sea Breeze 23.3" ще се включат с водолази и специалисти за обезвреждане на боеприпаси със специфична техника и щабни офицери.

Ситуацията в Черно море и по река Дунав остава напрегната поради руските провокации. Руските войски системно обстрелват украински пристанища по река Дунав и блокират корабоплаването в Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews