90% от асансьорите нямат гласово устройство, задължително от 2017 г.

OFFNews 27 декември 2016 в 11:37 2904 0

90% от асансьорите у нас трябва да бъдат спрени от 2017 година, тъй като не отговарят на новите изисквания, които влизат в сила от новата година.

Според изискванията всички асансьори трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници, които поддържат асансьорите, припомня БНР.

Браншовите организации предупреждават, че ако се спазва наредбата, голяма част от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с подобно гласово устройство. Това, според експерти, ще се случва по време на годишния текущ технически преглед.

Много по-малко от 10% от всички асансьори у нас вече разполагат с устройството, съобщи пред общественото радио Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация. За въвеждане на системата имаше срок от повече от две години.

В целия свят тези устройства се прилагат и се знае, че това е допълнителна мярка за сигурност, която може да спаси човешки животи, каза Маринков. Той опроверга тезата, че в по-старите съоръжения няма технологична възможност за монтирането на устройството.

"Това е един бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този бутон-аларма се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон.

Това е един много опростен вариант на телефон. Задължително трябва да има микрофон и високоговорител.

Сим-картата подава регулярно сигнал към софтуера на сервизния център, че работи и е активна, обясни Николай Маринков. За разлика от обикновените мобилни телефони, които имат проблеми с обхвата в някои части на асансьорната шахта, при новите устройства обхватът е гарантиран, стана ясно от думите му.

Устройството е с големината на кутия от локум и се поставя за два-три часа. Цената на устройството и монтажа излизат около 350 лева. SIM картата се намира по-трудно, да се намерят доставчици на най-ниска цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови