2000 военни на НАТО в Кабиле, кметът на Ямбол ще проведе референдум

OFFNews 16 февруари 2024 в 15:06 2292 14

Емил Ефтимов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Началникът на отбраната Емил Ефтимов

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща с кмета на Ямбол Валентин Ревански, съобщават на сайта на общината. Пред ръководството на общината Ефтимов разясни, че Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район Кабиле за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е тази на Ново село. Кметът на града Валентин Ревански обаче е категоричен, че ще проведе местен референдум по темата. 

Този район е препоръчан, заради близостта му до летище и пристанище, до полигон "Ново село", както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура.

Адмирал Ефтимов каза още, че в базата на Кабиле не са правени инвестиции от 30-40 години. Сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове и канализацията, като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. 

Процедурите за това вече са стартирани от страна на Министерството на отбраната. Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО.

Началникът на отбраната допълни, че освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи, като биха подпомогнали местния бизнес в областта на строителството, осигуряване на комунално-битови услуги и стоки.

"Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите", каза ямболският кмет Валентин Ревански.

Той допълни, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят в града, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заяви категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси.

"По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме", заяви  Ревански.

Двете страни постигнаха договорка да се проведе разяснителна кампания сред населението от страна на Министерството на отбраната, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса за държавното решение за разширяване на казармения район.

През септември миналата година стана ясно, че България ще изгради нови сгради и съоръжения за бойната група на НАТО у нас с цел разполагане на български и съюзни военни формирования. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

22

Peshokonya

16.02 2024 в 18:58

За скакалците, наричани бежанци да има референдум, но за военна база не би трябвало! Но нашият пРезидент и такива като него просто си искат не само те, а цяла България да се разболее от червената чума!

500

21

781000

16.02 2024 в 17:12

Камсамалец ли си, къв си, друга работа или сайтове нямаш ли си ? Тука няма да ти се получи, гаранция.

345

20

Джендо Джедев

16.02 2024 в 17:06

Комсомолче,

Днес не ти върви. По-добре се успокой, излез и пий една биричка някъде. Че ако продължаваш в същия дух, до утре мохе да останеш без профил. Което няма да е лошо, любопитни сме какъв ще е следващият ти ник тук. Нещо като гражданина Гунчев в един култов български филм. :D

135

17

Far Rider

16.02 2024 в 16:32

Ако селяните от Сливен гласуват против базата България да бъде изритана от НАТО.

345

15

Джендо Джедев

16.02 2024 в 16:21

Ееееее, недей така, де, от едното шубе ни лишаваш от прекрасен материал за смях в петък следобед...

345

13

Джендо Джедев

16.02 2024 в 16:13

Комсомолец,

Дай пак, не ти се разбира! ;)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика