1276 кандидати на изпит по литература в СУ, 359 - по география

Александра Маркарян 19 април 2015 в 07:00 6844 1

Изпит в СУ

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет

Софийският университет провежда днес един от най-големите изпити в първата си кандидатстудентска кампания - по български език и литература.

На него се явяват 1276 души.

Изпитът започва в 9 ч. и продължава четири астрономически часа.

Кандидатите имат право да избират между два варианта - да пишат аргументативен текст по определена от комисията в Алма матер тема върху творчеството на български автор от конспекта или да създадат аргументативен текст в избрана от тях жанрова форма на базата на зададени от комисията цитати от включени в конспекта литературни произведения.

Вариантите за формулировка за темите, както и изборът на цитатите, се правят от комисията в деня на изпита. Авторите, включени в конспекта за теми и цитати, са: Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

"Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания", категорични са от Алма матер. Проверката е насочена към:

- знания и умения за общуване в различни ситуации; 

- умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри;

- умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми;

- знания за строежа и функционирането на езика и литературата;

- знания за историческия развой на литературния процес;

- умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация;

- умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр;

- практическо владеене на книжовно езиковата норма.

При формирането на оценката ще се вземе предвид оценяването в три основни групи компетентности: езикова, литературна и социокултурна, езикова и литературна компетентност.

Проверяващите ще следят за спазването на правописната, граматичната и пунктуационната норма, както и използваната лексика, доколко добре кандидатът познава и функционално борави с литературно-историческия материал, доколко адекватно отнася творбата към съответния литературно-исторически и социокултурен контекст, как интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите и доколко владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология.

От 14 ч. в СУ започва изпитът по география. На него се явяват 359 души. Те ще решават тест от 100 въпроса - 40 от учебния материал за IX клас и 60 от материала за X клас. Кандидат-студентите ще имат три часа за решаването на теста и ще могат да сверят отговорите си с правилните на сайта на СУ няколко часа след края на изпита.

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение.

Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови