113 години независима България

OFFNews 22 септември 2021 в 07:47 1800 0

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град ще се включат президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта Царевец от 10,30 часа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва във военния ритуал по издигане на националния флаг.

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“, казва за значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски.

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка.

Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци, съобщава БНР.

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен „По дрехите посрещат“ и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей. За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина. Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови