Борисов: Европейски визи за Турция, защото добра война няма

OFFNews 26 август 2016 в 12:58 16764 5

Няма да приема вариант България да е буфер между Турция и Европа. 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул, цитиран от Фокус. Той коментира споразумението за безвизовия режим за турските граждани в ЕС. 

Пътуването в шенгенското пространство без визи бе едно от ключовите условия на Анкара при подписването на споразумението за връщане на нелегалните мигранти през март. Според Брюксел обаче, за да получи отстъпки, Турция все още трябва да покрие някои условия, включително да внесе изменения в антитерористичните си закони.

„Лошо – хубаво, това споразумение в пъти ще намали натиска към Европа. Бях на съвета, когато всички 28 държави гласувахме за него. Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че за Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще почнем да приемаме на Летище „София” десетки хиляди мигранти, които връща Европа”, коментира той. 

„Поели сме ангажимент, гласували сме споразумението и с претенциите си на правови държави, трябва да спазваме поетото като ангажимент”, поясни той. Министър-председателят уточни, че има ежедневен контакт с Турция. 

Йълдъръм: С приятеля ми Борисов решаваме проблемите

Обсъдихме в подробности с приятеля ми Бойко Борисов всички отношения, които засягат двете страни, коментира премиерът на Турция Йълдъръм. По думите му двете страни са не само съседни, но и приятелски държави и много добри съюзници. "Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Работим съвместно в сътрудничество в НАТО и други организации. Работим в солидарност в редица регионални организации", допълни турският премиер.

"Обсъждаме винаги при възможност въпросите, които ни вълнуват, и незабавно предприемаме стъпки за решаване на проблемите", заяви още Бинали Йълдъръм. "Тези наши близки отношения се отразяват положително и на отношенията ни с ЕС. Знаете - продължаващата от години в Сирия криза, Турция приютява над 3 млн. мигранти. Посрещаме всичките им нужди, защото това е в традицията ни - да оказваме помощ на тези, които са в нужда", коментира Йълдъръм. Настъпи време европейските ни приятели да разберат, че трябва да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. От жизнено важно значение е в края на октомври да влезе в сила постигнатото споразумение за либерализиране за безвизовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и режима не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на Бойко Борисов и съм сигурен, че ще има възможност да предаде мнението ми на европейските партньори, заяви Йълдъръм.
"Знаем и следим отблизо и проблема с мигрантите, пред който е изправена България. Оставяйки настрана проблемите с ЕС, ще направим всичко по възможностите си, за да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения започнаха работа по този въпрос. Надявам се, че тези усилия ще дадат резултат, допълни турският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови