Бившият шеф на кабинета на военния министър бил ДС-агент

OFFNews 10 септември 2015 в 13:22 4067 1

Бившият шеф на кабинета на военния министър бил ДС-агент

Бившият началник на кабинета на военния министър е бил агент на Държавна сигурност, показва решение на Комисията по досиетата. Илия Налбантов, който беше отстранен от Николай Ненчев в средата на юни, е работил за военното контраразузнаване под псевдонима "Илиев".

Той е служил като офицер в армията от 1979 г. до 1999 г. и се е пенсионирал със звание подполковник, пише в. "24 часа". След като сваля униформата, заема различни експертни длъжности в Министерството на отбраната. 

Налбантов е шеф на сдружението “Джордж Маршал - България”, което има за цел да подпомага евроатлантическата интеграция на страната. Това е една от т.нар. "банка кадри" за Министерството на отбраната, където все още съществува практиката за назначаване на държавна работа на пенсионирани военни. Това превръща администрацията на МО в една от най-скъпите в страната, защото освен висока пенсия тези хора получават и много добри заплати.

Комисията по досиетта обяви името и на друг високопоставен чиновник в МО - зам.-шефът на дирекция “Операции и подготовка” в МО полк. Николай Караиванов. Комисията по досиетата съобщава, че за него има данни за съпричастност към службите и след падането на комунистическия режим. Под псевнонима "Майк", той също е работил за контраразузнаването. 

Началникът на отдел в МО Агнян Мехмедов също е обявен за сътрудник на ДС, като към момента няма данни за снемането му от отчет при службите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови