Страхът е голям и НСО дебне отвсякъде

Или как на тайно заседание статуквото се сдоби със закон

Юлиан Христов 16 юли 2015 в 13:16 23558 10

Страхът е голям и НСО дебне отвсякъде

Снимка БГНЕС, архив

Очаквано, след като се вдигна шум, че законово ще бъде установена порочната практика с държавни пари да бъдат охранявани лица извън властта, депутатите решиха да си приемат поправките на тайно заседание.

Едва ли някой е очаквал властта да се лиши от някои привилегии, които личната гвардия на княза (като такава Националната служба за охрана започва да функционира през далечната 1879 година, пазейки Александър Батенберг от народната любов, бел. ред.) предоставя с целия си наличен финансов ресурс от над 40 млн. лв. на година. 

Въпреки твърденията на председателя на спецкомисията в парламента Димитър Лазаров от ГЕРБ, че дневният ред на заседанието е обявен предварително, и днес на официалната страница на Народното събрание може да се види, че подобно заседание не е оповестявано. Първото проведено за месеца е на 2 юли, когато на второ четене беше приет законът за функционирането на системата за национална сигурност. Следващото обявено заседание е две седмици след това - 16 юли, като на него трябва да се гледат законите за военното разузнаване и за новата Държавна агенция „Разузнаване“.

Показателно е, че скандалните промени бяха прокарани в пълно медийно затъмнение, след като около тях първоначално се вдигна шум. Според поправките освен първите държавници, като президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, право на охрана от НСО ще имат и трети лица, които са свързани с националната сигурност, когато посегателството спрямо тях би затруднило работата на държавните органи или правителството. Първоначално промените повеляваха охрана да се дава на лица, които са "свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата." На практика това даваше зелена светлина за охраната и на банкери или крупни бизнесмени.

След като на това нещо беше дадена гласност, комисията реши да редактира малко текста, но без дразнещите камери и микрофони. Така финансовата и икономическата стабилност от първоначалния вариант са заменени с по-общото „национална сигурност“ - словосъчетание, с което управляващите, независимо от дясно или ляво, често прикриват съмнителните си решения.

Поправката е приета от всчики членове на комисията без опозицията от БСП. 

Интересна е „еволюцията“ на текста от внасянето на закона до днес. В първоначалния вариант на вносителите, сред които е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, графата „други“ беше заличена. Към настоящия момент тя позволява охраната на почетния председател на ДПС, например. На второ четене се появи нова редакция, която връна сега съществуващото положение и осигури охраната на важни персони извън властта.

Според Димитър Лазаров новата редакция представлява „стесняване на приложното поле на охраняваните лица“. Пред OFFNews той защити тезата си, като каза, че в тази графа влизат например главите на вероизповеданията или синдиците, които са назначени да защитават интересите на държавата. На въпрос дали например и Ахмед Доган, който от години не е в активната политика, нито пък заема държавнически пост, попада в тази графа, Лазаров обясни, че това кой да бъде охраняван ще се решава от специална комисия.

Преди две седмици на въпрос на OFFNews трябва ли Ахмед Доган да бъде охраняван, началникът на НСО Ангел Антонов, който в нагласена процедура от цивилен беше произведен във втория по важност генералски чин в армията, обясни, че това е политическо решение: „Не мога да ви кажа. Има политически решения“, каза той, като допълни, че неговото лично мнение е, че „който е необходимо“ ще бъде охраняван.

Повече от очевидно е, че новите поправки ще минат и в пленарна зала, а от там ще е интересно да се проследи поведението на началника на НСО и кои лица ще се сдобият с охрана. Мотивите ще са ясни - защита на националната сигурност.

Още по-абсурдно е и узаконяването на една, на практика, военна структура, която обаче е извън рамките на Военното министерство и Щаба на отбраната. Гвардията от 1200 души, носещи бойно оръжие и с полицейски правомощия, ще се ползва с неограничена власт. Досущ като личната охрана на княза. Бюджетът ѝ надвишава значително парите, които се заделят годишно за разузнаването или Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). На всичкото отгоре, тази структура се грижи и за комфорта на властта, купувайки луксозни возила

В заключение едно интересно сравнение в работата на аналогична структура в САЩ – Сикрет сървис.

Службата първоначално се е занимавала с разследването на финансови измами. След убийството на президента Уилям Маккинли през 1901 г. Конгресът на САЩ взима решение тя да охранява държавните глави. Впоследствие това се превръща в основна и ключова мисия на службата. В момента право на държавна охрана, освен президентът, вицепрезидентът и техните семейства, имат и бившите президенти, както и кандидат-президентските двойки и техните семейства 120 дни преди изборите, но след нарочно решение от министъра по вътрешната сигурност и след консултация със специален съвет, който се състои от председателя на Камарата на представителите, лидерът на малцинството в Камарата на представителите, лидерите на опозицията и водещата партия в Сената и един допълнителен член, избран от изброените членове. Законът дава право на охраната на други лица, но решението се взима еднолично от президента на САЩ, а не от колективен орган, чиято отговорност често е размита.

В случая у нас сега се узаконява именно това. Комисията, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и шефът на ДАНС, ще взимат решение кой да има държавна охрана в зависимост от степента на заплахата. Така, ако следващия път се поинтересувате защо Сараите в Бояна продължават да имат солидна охрана и лъскави държавни лимузини, отправете въпроса си към комисията. Интересно е какво ще отговори тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!