Quantcast

Учени от Женева успяха да прехвърлят квантова информация на 25 км

ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 17:14 2322 0

Снимка John Jost/Jason Amini

Според квантовата механика, две или повече частици може да бъдат "заплетени", така че дори след като се разделят в пространството, когато се въздейства върху едната частица, другата частица реагира незабавно.

Учени от университета в Женева успяха да прехвърлят квантова информация на 25 км през оптичен кабел. Експериментът е представен в списание Nature.

Експериментът се основава на явлението квантово вплитане, което предполага, че частиците остават свързани една с друга независимо от разстоянието.

В опита са взети три фотона, два от които току-що са били "заплетени" (quantum entanglement).

Единият фотон бил пуснат през оптичния кабел с помощта на мощен лазер, а вторият фотон от двойката бил поставен в специален кристал на другия край.

Третият фотон бил позициониран на пътя на движението на първия фотон и когато фотоните се сблъскали, информацията за сблъсъка е била предадена във фотона в края на влакното.

Квантовата телепортация не включва прехвърляне на материя или енергия, но доставя информация за състоянието на частицата. Все още се смята за голям успех пренос на информация на няколко метра, а разстоянието от 25 километра е безпрецедентно.

Тази технология поражда надежда за практическо приложение на квантовата телепортация в компютрите на бъдещето.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !