Три пъти по-бързо се топят ледниците в Антарктида (видео)

Наука OFFNews 15 юни 2018 в 09:07 6311 0

Три пъти по-бързо се топят ледниците в Антарктида (видео)

През последните пет години средната скорост на топене на леда в Антарктида е била три пъти по-висока в сравнение с предходните две десетилетия. Това показват резултатите от изследвания, публикувани в списание Nature, съобщава Наука OFFNews.

Учените са успели да определят обема на разтопения лед и съответната промяна в морското равнище, както и да анализират динамиката на топене. Това е станало след пълномащабно изследване на динамиката на топене на леда в Антарктика през последните 25 години.

Оказа се, че от 1992 г. насам леденият континент е загубил повече от 2.7 трилиона тона лед и заради това морското ниво се е увеличило близо 8 милиметра. 

В Антарктида се намират най-големите запаси на лед в света - там има толкова много лед, че ако се разтопи целият, глобалното морско ниво ще се повиши с 45 метра. Данните от наблюденията през последните няколко десетилетия показват, че този лед постоянно се топи. Само от един ледник, Пайн Айлънд в Западна Антарктида, всяка година около 45 милиарда тона лед се превръщат във вода.

Още от Наука OFFNews можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!