"Союз" се скачи успешно с Международната космическа станция

Вероника Шербанова 26 септември 2013 в 11:12 2295 1

Екипажът на
Екипажът на "Союз"

Космическият кораб „Союз ТМА-10М“ се скачи успешно с Международната космическа станция, съобщи Федералната космическа агенция (Роскосмос).

Скачването с космическата станция е станало 6 часа след изстрелването на „Союз“ от космодрума в Байконур. Скачването е станало в автоматичен режим, не се е наложило ръчно управление от страна на космонавтите на борда.

Със „Союз“ в Международната космическа станция пристигнаха участниците в новата експедиция. Това са руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязински и американския астронавт Майкъл Хопкинс. Това е трета космическа мисия за Олег Котов. За колегите му Рязински и Хопкинс това е първи полет.

Тримата са донесли със себе си талисман – плюшен черен котарак.

Екипажът на „Союз“ трябва да смени космонавтите Фьодор Юрчихин от Русия, Карен Найберг от САЩ и Лука Пармитано от Италия, които се намират Международната космическа станция от май тази година.

Котов, Рязински и Хопкинс ще останат на космическата станция 168 дни. През това време те трябва да изпълнят 35 експеримента. Те ще трябва и да разтоварят транспортните космически кораби „Прогрес“, „Алберт Анщайн“ и частния кораб „Лебед“, когато пристигнат на МКС.

На 9 ноември пък Олег Котов и Сергей Рязински ще изнесат в открития космос Олимпийския факел от Сочи 2014.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!