Рибари уловиха ужасяваща рядка акула (видео)

ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2015 в 19:46 17853 10

Снимка SETFA

Екипажът на риболовен траулер е уловил екземпляр от рядката, ужасяваща на вид, мантиева акула край югоизточните брегове на Австралия, щата Виктория, съобщава ABC.

Рибарите били шокирани от ужасяващата паст на акулата с 300 зъба на 25 реда. Тя имала тъмно-кафяво змиевидно двуметрово тяло и шест чифта подобни на яка хриле. Наличието на дълга и гъвкава челюст означава, че акулата може да погълне плячката си цяла, а зъбите ѝ, подобно на скоби, няма да позволят да избяга от клопката.

За мантиевата акула се смята, че е причина за някои от най-древните митове за морски чудовища. 

Саймън Бъг от Асоциацията на рибарите от Югоизточния район (SETFA) на Австралия заяви, че за пръв път, откакто се помни, вижда мантиева акула.

"Не успяхме да намерим нито един рибар, който е виждал такава акула досега", каза той.

Мантиевата акула (Chlamydoselachus anguineus) е един от двата съществуващи вида от семейство Chlamydoselachidae. Заради някои примитивни черти за тези акули се говори като за "жива вкаменелост", защото този вид е от преди 80 милиона години. 

Уникалното е, че акулата, която са уловили австралийските рибари, е хваната с трала на дълбочина от само 700 м. Обикновено този вид се среща на повече от 1 500 метра под водата и рядко може да се намери на дълбочини над 1200 м.

Акулата е била продадена, предадоха от ABC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 18:40

Голям смях пада като се четат не само статиите, ами и коментарите. И какво му е толкова трудното да се разбере, че такава акула в сладководно езеро поначало няма как да живее, и няма значение дали е във Виктория, или пък в Ню Саут Уелс (да има две езера Виктория в Австралия, какво толкова - в България няма ли две едноименни села).
Колко според вас са езерата, дето ей така си надхвърлят дълбочина 700 метра - и то пък точно в Австралия ? И колко пък са местата с езерните акули изобщо? А? Аз зная само едно и то е далеч от Австралия, макар там да има акули и навътре в реките.
А за ужасяващия вид на акулата все пак бих поспорил - из тия "дълбини" на форума съм срещал такива ужасяващи тролове, че акулата направо си е симпатична кат` пудел.

23.01 2015 в 13:04

Акулата няма как да са я уловили в езерото Виктория защото е соленоводна... има я във всички океани включително и в Атлантическия покрай бреговете на Португалия, Франция,Испания Ирландия... като цяло има я навсякъде :))

22.01 2015 в 13:35

На тази акула определено не й върви. Бях написала, че е уловена " на входа на езеро в щата Виктория, Австралия", след като доста се потрудих да го издиря този щат, защото в съобщението пишеше само Виктория. Но на деж. редактор му е прозвучало тромаво и злополучната акула се оказа в езерото Виктория в Африка. Извинявам се от името на целия екип. Който никога не е грешил - да хвърля камъка :)

21.01 2015 в 22:19

До много "грамотните" - "Уникалното е, че акулата, която са уловили австралийските рибари, е хваната с трала на дълбочина от само 700 м. Обикновено този вид се среща на повече от 1 500 метра под водата и рядко може да се намери на дълбочини над 1200 м."
Дали "локвата" в Австралия е толкова дълбоко...а... и за нея ли става дума ?

21.01 2015 в 22:10

Виктория е щат в Австралия. Източно от Мелбърн, в областта Gippsland, има езеро с това име.

21.01 2015 в 21:54

Просто е - вместо да коментирате нещо, от което явно си нямате понятие и да обвинявате другите, че са неграмотни, опитайте следното - пуснете в търсачката на google : "lake Victoria Australia".
Гарантирано и изненадващо, включително и за тези, които са харесали коментарът на TS, ще научите нещо ново.
Поздрави!

21.01 2015 в 21:48

Всъщност и чудовището от Лох Нес е акула ... попаднала в реката и тн който има желание може да проучи ...

21.01 2015 в 21:07

Това "езеро Виктория" нещо ми се вижда не на място. Тъй наречения "журналист" дето го е писал не е внимавал в час по география! Общо взето лафа кажи му журналист и не го обиждай повече е все по актуален напоследък!

21.01 2015 в 21:02

И естествено, убили са я ...