Откриха отпечатък на нов вид хищен динозавър гигант

OFFNews 26 октомври 2017 в 08:53 3506 0

Снимка БГНЕС

Международен екип палеонтолози откри фосилни отпечатъци на стъпало с три пръста на нов вид гигантски месояден динозавър.

Откритието е направено в Южна Африка, където той е живял преди двеста милиона години.

Става дума за една от най-големите следи от крака на тероподи, откривани някога на африканския континент. Като се имат предвид размерите – 57 на 50 см, животното е трябвало да бъде дълго около 9 метра и високо близо три метра, според учените, които са публикували откритието си в американското научно издание Plos One.

Този динозавър на ръст е бил четири пъти по-едър от лъва, смятат изследователите от университета в Манчестър, от Южна Африка и от Бразилия.

Новият вид е наречен Kayentapus ambrokholohali. Той принадлежи към група динозаври, известни като мегатераподи, двукраки гиганти като Tyrannosaure rex (T. rex), който живее по-късно на американския континент и е дълъг около 12 м.

Отпечатъците са намерени в древен геологически слой в Лесото, датиран на 200 млн. години. Това е първото доказателство, че месоядни тероподи с голям ръст са живели в тази екосистема, която е била доминирана от тревопасни динозаври, както и от всеядни и по-дребни месоядни.

Откритието е важно също и защото показва, че гигантските динозаври вече съществуват в началото на Юрския период. Досега палеонтолозите смятаха, че до този период динозаврите са били много по-дребни – средно между три и пет метра на дължина. Едва много по-късно, през Креда, която започва преди 145 млн. години, започват да се появяват гигантски тероподи като Tyrannosaure rex.

„Това откритие показва първото присъствие на много големи хищни динозаври в началото на Юра, в южната част на Гондвана. Това е праисторически континент, който по-късно се е разцепил, за да сформира Африка и другите континентални маси“, отбелязва друг учен от екипа.

Такива големи отпечатъци на стъпала са рядко срещани по света. Има само още едно известно подобно място, датиращо също отпреди 200 млн. години, където са открити подобни отпечатъци. То се намира в Полша, съобщава БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови