Тайната на продълговатите черепи от Паракас

Лилия Христова Последна промяна на 11 февруари 2014 в 12:36 17934 5

Учени: Намерените продълговати черепи в Перу не са с човешко ДНК
Учени: Намерените продълговати черепи в Перу не са с човешко ДНК.

Паракас е наглед обикновен пустинен полуостров в южната част на Перу, който обаче крие своите тайни.

Точно там преди 86 години местният археолог Хулио Тело прави невероятно откритие - масивна гробница със сложна структура. В нея са закопани останките на хуманоидни подобия с най-продълговатите черепи, намирани някога по света. Според учени намерените 300 скелета са на около 3000 г.
Обикновено откриваните преди Тело продълговати черепи са били с умишлено променена форма следствие деформация, която обикновено в древността се постигала с пристягане на главата с кърпа или притискането й с парчета дърво от двете страни. Досега чрез ДНК анализ лесно ставало ясно, че деформациите са умишлени и те по никакъв начин не изменят черепните обеми или тегло, а само формата.

При намерените в Перу продълговато черепи обаче нещата не стоят по този начин - черепният обем е с около 25% по-голям от средния за човека, а самият череп тежи с 60% повече от този на нормален хомо сапиенс. Това според специалистите означава, че те не са били подлагани на насилствена деформация, а изначално са били с такава големина.

Според изследвания, направени от Браян Фостър, дългогодишен специалист в областта, това са скелети на хуманоиди, които са биологично различни от хората и техните предшественици. Изследванията посочили, че ДНК-то на откритите скелети е различно от това на всички намирани досега.

Първоначалните резултати от проведените в Тексас генетични изследвания върху 5 от общо 35 пазени в музея Паракас подобни черепи показват, че те имат митохондриално ДНК (мтДНК) с мутации, които не са срещани в човешкия вид, при приматите или при познатите животни.

Изследователят Браян Фостър разкрива, че е проследил няколко фрагмента от ДНК-то и те вероятно са на непознат вид хуманоидно същество, различно от хомо сапиенс, неандерталците и Деносовите хора. "Не знам дори дали този вид паснал в познатото ни дърво на еволюцията. Ако екземплярите от Паракас са толкова различни в биологично отношение, едва ли са могли да се смешават с човеци", добавя ученият.

Предстоят още генетични изследвания, която може би ще разкрият загадката от Паракас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 15:03

Браян Фостър има издадени доста книги по темата. Явно човека си разбира от работата.

11.02 2014 в 13:45

След 3 минутно проучване мога да кажа следното:

1. Браян Фостър (между другото името му е Фоерстер) не е "дългогодишен специалист в областта" и няма никаква научна квалификация. Той е собственик на туристическа агенция, която организира турове на пирамидите.

2. Той отказва да назове лабораторията, в която се правят анализите.

3. Резултатите са обявени като "предварителни" и окончателен анализ може да се очкава след месеци.

4. Цялата минала година се забавлявахме с очакването на ДНК анализ на едни червени косми, които трябваше да са от Голямата стъпка. Май накрая се оказага, че са от Голдън ритрийвър или нещо от сорта.

5. Извнземни не посещават и никога не са посещавали човешката цивилизация. Най-интересното предстои. :)

11.02 2014 в 13:14

Не започвайте и Вие с глупостите, проверете си източниците преди да пишете!

11.02 2014 в 13:09

Митохондриалното ДНК се предава от майката на детето, то има отношение с енергийният обмен, не с интелигентността или с извънземни качества на индивидите.

11.02 2014 в 13:00

ancient aliens....