Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изразходихме земните ресурси за 2015 г., навлизаме в "дълг" към природата

OFFNews 13 август 2015 в 11:31 3509 0

Снимка sxc.hu

Човечеството е изразходило отредените за 2015 г. земни ресурси цели 4 месеца и половина преди края на годината. От днес Земята вече е в "екологичен заем", пише "Гардиън", цитирайки изследване на GFN.

Човечеството е изразходило земните ресурси шест дни по-рано от миналата година, като тази тенденция е вече традиционна.

За първи път изразходваме повече от "разчертаното" предварително през 1970 г. и от тогава все по-рано през годината навлизаме в т.нар. "еко дълг".

По този начин вече сме започнали да ползваме земни ресурси, разпределени за следващата година.

Причината за бързото изразходване на земните ресурси е заради все по-големия брой на населението на Земята и невъзможността на природата да "снабдява" човека според нуждите му. С бързи темпове се изразходват ресурсите на въглища, дървесина, риба и обработваеми земи.

"Огромният проблем е, че не правим нищо в правилната посока. Може да се каже, че е трудността е психологическа - не спазваме основните закони на физиката. Очевидно е дори за дете, че не можеш да изразходваш нещо, което нямаш, но за 98% от икономическите специалисти това е "минимален риск", който не заслужава нашето внимание", споделя директорът на GFN Мартис Уакернагел.

Според него в момента човечеството консумира ресурси на планета и половина. Тоест, за да не "изцеждаме" Земята, ни трябва още една половинка от нашата планета.

Тази притеснителна статистика ще нарасне до 2030 г. и тогава, за да изразходваме това, което на практика имаме, ще ни трябват 2 планети.

"Екологичният дефицит", на който ставаме свидетели в момента, може да бъде видян и от обикновените хора - изсичането на гори, ерозията на почвите и изчерпването на водните басейни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!