Quantcast

От Реформаторския блок зависи посоката, в която България ще поеме

Даниел Смилов Последна промяна на 25 август 2014 в 20:54 14301 35

Даниел Смилов

Снимка Васил Гарнизов

Даниел Смилов

Да си лидер означава, че ще казваш неща, които не всички ще харесат. Важното е казаното да е вярно, както и да е казано с уважение към мнението на другия.

Ситуацията към момента изглежда следната и тя съвпада с оценката на Кънев:
- Възможност за значително мнозинство в център-дясно;
- Сериозен ръст на Реформаторския блок, което го поставя в добра позиция да преговаря за евентуална коалиция с ГЕРБ. Не е задължително тя да се състои, но би било безотговорно да не се направи опит за съставянето й;
- Свиване на БСП до партия на възрастните хора в малките градове и селата;
- Срив на ББЦ;
- По-малка относителна тежест на ДПС поради най-вероятно висока избирателна активност (около 60%).

В подобна ситуация след изборите:
1) РБ ще може да участва в управлението на страната;

2) Най-вероятно без РБ няма да може да бъде съставено дясно-центристко правителство, тъй като резултатът на ГЕРБ едва ли ще гарантира 121 гласа. Тъй че от РБ ще зависи посоката, която страната ще поеме, в една значителна степен.

Много е важно избирателите на РБ да са наясно с тази отговорност. Това е сериозна отговорност, защото наистина имаме криза на управляемост. Ако твърдиш, че имаш добри идеи за управление, длъжен си да опиташ да ги приложиш. След един или два мандата може да бъде късно - и за теб, и за страната. Всичко това не означава автоматично коалиране с ГЕРБ. Напротив: означава тежък разговор за ценности, политики и хора. Дори да се стигне до съгласие след един такъв разговор, то ще е на база на някакъв компромис - едва ли всички ще са доволни. Това е нормалното: въпросът е този компромис да е смислен и принципен. Да е по-скоро за хора, отколкото за ценности и политики.

Радан Кънев и ръководството на РБ имат нужда от мандат - ясен и категоричен - ДА ВОДЯТ ТОЗИ РАЗГОВОР. Този мандат означава да няма истерии от една или друга група симпатизанти на РБ във всеки момент,когато стане дума за него. Да няма и натиск за поставяне на такива условия, които да го обезсмислят изначално или да го превърнат в грозна препирня за постове и облаги. РБ и тук има шанс да бъде иноватор, да настоява за нова, диалогична, но твърда и ясна процедура за формиране на коалиционно управление с детайлно и точно разписани ангажименти: сектор по сектор, политика по политика.

До голяма степен този разговор ще определи и бъдещето на РБ. И коалиционното управление, и оставането в опозиция крият сериозни рискове за Блока - както и своите шансове. Каквото и решение в крайна сметка да вземе ръководството, то трябва да е доброто решение не само за партията РБ, но и за страната като цяло. Това са решенията, които раждат политическите лидери, независимо от апаратните маневри и вътрешно-политическите надигравания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 18:57

Ясно, съюзът с мафията срещу олигархията (по д-р Н. Михайлов) е много желан. Между другото, не е сериозно да се работи за "свиване на лявата партия". Значи, да има само десни партии, точка и край! Това недомислие показва, че между РБ и ГЕРБ (разбирай ББ, защото няма партия ГЕРБ в нормалния смисъл) няма разлика - и двете са популистки и народняшки и нямат никаква идея (или добре крият обратното) от ляво, дясно и пр. в политиката. Е, правилно се надяват от РБ да ги гушне ББ под крилото си, ама доста ще треперят дотогава, зор... Но работят в правилна посока - и РБ започнаха да си сменят позицията неколкократно на ден, явно така е редно, за да те забележат висшестоящите и да вземат няколко министри поне, които рекетьорът ББ да потупва по рамото или да им дърпа ушите, според заслугите. А бе хора, някакъв остатък от морал имате ли (риторичен въпрос)?

27.08 2014 в 15:10

От 9ти септември 44г. - посоката в която движи България, никога не е зависила от Българаия. тъй че РБ може да реши само кво да си поръчат за обяд....

26.08 2014 в 17:53

хубаво написано, но заобикаля най важното - какви трябва да са условията на РБ !
Ясно е,че ГЕРБ е тоталитарно-лидерска партия на ББ и ЦЦ, затова формулировки свързани с техните имена не са удачни!
аз предлагам следните формулировки:
"в Управлението да няма некомпетентни или компрометирали се при предишното управление на ГЕРБ лица."
така хем не се споменават директно тарторите на ГЕРБ, хем се намеква за множеството гафове на ГЕРБ.
" в Управлението да няма лица зависими от и свързани с олигарси, като Цв. Василев, Пеевски....".
На това ББ трудно ще възрази официално, но и трудно ще отрече колко близък бе навремето с Пеевски. Включването и на Цв. Василев,намеква и че РБ се е еманципирал от Костов!
"да има ясна позиция за Южен Поток включително и за промяна в цената"
"Да се смени Искров и виновните за неговото назначаване да си признаят вината".
"ДПС и БСП - извън властта"
Сегашното рязко държане на Радан е контрапродуктивно, докато позиция от предложените ще е много по силна и привлекателна!

26.08 2014 в 15:41

"От Реформаторския блок зависи посоката, в която България ще поеме" - кратко, ясно, сбито и наум!
Подкрепям на 100% перфектният анализ-препоръка на г-н Смилов и пожелавам УСПЕХ на РБ!

26.08 2014 в 14:59

РБ е обединение на добре познати неморлани и безпринципни хора, които ако ги събереш в една стая ще си избодат очите, но тук са се обединили в името на 4-те процента, общия работодател и жаждата за власт. При първия по-сериозен конфликт тази групичка ще се разпадне в най-различни посоки безвъзвратно.

26.08 2014 в 11:46

Голяма каша стана. ДПС-то си направи ББЦ, БСП-то си направи РБ, а зад двете партии стоят сходни икономически групировки, сигурно и те самите се бъркат понякога.

26.08 2014 в 11:40

Ако лидерите в РБ най-сетне се абстрахират от "лабораторните" анализи и си дадат сметка, че 80% от избирателите на ГЕРБ са стари седесари, самоизключили заради политиката на "лаборанта" да разбива СДС, със сигурност ще намерят верния път.Автентичното дясно е при избирателите, а не при назначените "лидери"! Добре ще е Радан Кънев да махне редакторската слушалка от ухото си!!!

26.08 2014 в 11:02

Колкото и наведени надолу (като тях самите!) палчета да ми сложат от разбойническата банда - РБ, толкова повече доказват, че съм прав! Напразно се надяват да сме забравили коя е другарката Пръмова, дари след като се отказа от фамилното си име за да ни заблуди! Напразно се надяват да забравим другарите Иван и Елена Костови - предани чеда на Партията! Не сме забравили и аферата "Сапио", нито фондацията на партийната секретарка, другарката Елена Костова!

26.08 2014 в 10:48

Едва ли държавата ще се разпадне. Ще я има все по зависима. Защо беше тоя зор за номинацията на Кристалина Георгиева?Една от малкото, получили право да специализират на запад преди 89 г.,спечелила с Румен Гечев и Стати Статев/УНСС/конкурс на ф.Фулбрайт,който й отваря пътя към Световната банка /една от 24 вицепрезиденти/.Стати Статев и Румен Гечев са вербувани преди заминаването си от 10-ти отдел на ДС.За Кристалина данни няма.Как мислите, дали са я пропуснали, като се има предвид и семейството, от което произхожда?Сега тя е надеждата на САЩ да попадне на правилното място - външен министър на ЕС заради подготвящия се Трансатлантически търговски пакт.Стане ли факт този документ сриват се националните регулации и ще имаме шистов газ, ГМО,финансите ще зависят от големите отвъд океана. Държавата ще става все повече цветна картичка, от която нищо не зависи. Подобни интереси бутат на власт човек с престъпно минало и характерови проблеми, обграден от зависими и много по свързани с БКП хора отколкото Иван Костов примерно.Допирът на Костов с БКП е специалността му политикономика, но той има завършена специалност математика в СУ, Елена Костова - партиен секретар на първична организация и безуспешните му няколко опита да стане партиен член. Я се огледайте около ББ и в самият него.