Из делниците на един луд (19-23 юни)

Тони Филипов, д-р 26 юни 2017 в 14:25 20365 2

Понеделник, 19 юни

Като западаха едни болтове, та цяла неделя… На 1 юни, на връщане от Берковица, Лозан Панов и шофьорът му от НСО установили, че два от болтовете на задната лява гума ги няма, а другите три са разхлабени. Може би е важно да споменем, че колата е "Мерцедес" S класа. Панов информирал шефа на НСО, но той не му обърнал внимание. Но след като Панов информира и президента, Военна прокуратура нямаше как да не започне разследване, което приключи с невероятна за тази институция, пък и за която и да е, скорост. Военният прокурор Спас Илиев не намери данни за престъпление. Говорителят Арнаудова обясни, че единият от експертите, който е от "Силвър стар", представител на марката за България, е заявил, че саморазвиване на болтовете е възможно, ако по пътя има много завои и неравности. Другите двама експерти добавили, че това може да се случи, ако с колата е шофирана агресивно – например с рязко ускоряване и спиране.

При това положение Лозан Панов нямаше друг вариант, освен да се откаже от услугите на НСО. Така де, никой не иска да се води на коли, на които болтовете им изпадат от дупките по пътя. Щото у нас, ако сте забелязали, няма пътища без дупки.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов предлага да се проведе нов референдум за избирателната система заедно с изборите за ЕП през 2019 г. И на него да се даде възможност на хората да избират от пет избирателни системи - мажоритарна с абсолютно и относително мнозинство, смесена по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система.

Така е най-справедливо. В Кюстендилско си падат по мажоритарна система с абсолютно мнозинство, заради Мая Манолова. В Пазарджишко са привърженици на немската. Вероятно заради немската гимназия. В Бургас и Варна предпочитат мажоритарната, но с относително мнозинство. Е, разбира се, като се пръсне народът из тия пет точки, нито една от тях няма да събере гласове за валидност, но това са дребни ядове.

Вицепремиерът Симеонов се закани да скъса от проверки летните курорти, да сложи край на тоя Содом и Гомор, който се вихри на Слънчака. Това, ако го направи, ние сме готов да му отдадем заслуженото. Пардон, това прозвуча сигурно малко заплашително. Няма как да му отдадем заслуженото. Така де, не сме Дивия Запад. Ако отдадем заслуженото на Симеонов, как после да го откажем на Борисов? Няма как. Затова няма да му отдаваме заслуженото, просто ще го похвалим целево, само за случая.

И като Го споменахме. Таблоидите в Германия пишат, че тетка Меркел била толкова влюбена в него, че вече трудно го прикривала. При последната Му визита в Германия направо го изпивала с поглед, пише „Таблоид”: „Тя е влюбена в него, не виждате ли – просто се разтапя. Всички в Германия го знаем. От години е видно за всички политици в ЕС, че между нея и българския премиер прехвърчат сериозни искри.“

Представяте ли си какъв майстор е, за да я омае без да знае бъкел немски или английски? Само с металингвистични средства. Върти си очите по оня неподражаем начин, гледа премрежено, прави се на свенливо влюбен… Виртуозен познавач на катехизиса на селския сваляч. Срещу такъв Меркел няма шанс.

Когато стана известна „любовната“ афера между Хашим Тачи и Мадлин Олбрайт, писахме, че албанците трябва да му целуват на Тачи… Независимостта на Косово, дето те не можаха с оръжие да постигнат, той я постигна с един гол... Каква воля, какво либидо! Не трепва пред облечената Мадлин, да не говорим за съблечената! Не мисля, че Борисов и тетка Меркел са стигнали до крайности. Любовта им е платонична.

Но дори и да излезе някоя полза за държавицата ни от тая работа, отсега заявяваме, че няма да участваме в свещенодействието.
Както се казва, никой не е станал пророк в собственото си село.

Поетът Манол Глишев, не знам какво го е прихванало, но решил да ни сподели как бихме могли да титулуваме премиера ни на латински. Малко е дълго, но е напълно заслужено: Boequo Methodianus Borissius Baihuius Buddha Cucurbita, cos. trib. III, pro praetore vigilium, pro praefecto urbano, P. M., Fratervetus Patriae, Coloniae Borissianae Banquorum conditor, Mensae Corporatae ultor.

С една дума псува го на латински. Но Борисов не знае латински и никога няма да се сети, че Baihuius е същото като това, дето му рече Радан.

Латинският е много подходящ да напопържаш някого, защото през вековете много понятия са изменили първоначалното си значение и сега звучат двусмислено. Например думата testis. На латински означава свидетел. Винаги седи извън… ситуацията и наблюдава. А penis са употребявали за опашка. Но днес никой не казва хвани ме за опашката, не ли? Българите, нали все се правим на западняци, сме се отказали от изконната славянска дума в полза на латинската. Веднъж прочетох в писанията на Димитри Иванов, че някога тази дума не била вулгарна. По време на празниците на плодородието славянките играели хоро и викали: „И хуй… И хуй…“ Щото, нали, плодородието извира от някъде! Което по-късно станало иху, иху. Но може и да си го е измислил.

Отплеснах се. Исках само да кажа, че човек остава неразбран, ако не ползва подходящите изразни средства. Всеки заслужава да бъде напсуван на език, който разбира. Прост човек се псува простовато. На интелигентния можеш и нещо на латински да му кажеш.

Вторник, 20 юни

Полицията в Пазарджик предлага дърветата около магистралите да бъдат изсечени. Това щяло да намали жертвите.

Пазарджишките титани дават пример с катастрофа на АМ "Тракия", при която бус се блъсна в крайпътно дърво и загинаха 10 души. Ако това дърво не е било там, хората са щели да оцелеят.

Прави са, не ли? Който е чел българските класици, ще се съгласи. Нане Стоичко защо отсече върбата? Защото, ако я нямаше върбата, щъркелите нямаше да свият гнездото си в двора му и да му откраднат капата.

Разбира се, това решение има и някои отрицателни следствия. Дето беше рекла баба Мравка,

А когато сняг забръска,
що ще правиш ти зимъска?

Но това ще го мислим по-късно.

Според мен най-тежките катастрофи стават при челен удар. Затова предлагам да се премахне насрещното движение. Всички пътища да станат еднопосочни. Това е кардинално решение. Сеченето на дърветата е палиатив.

Ало, пенсиите, чета в един сайт, че лекарите препоръчвали през зимата да се пийва ракийка със сланина и лук за мезе. Това било по-добро от всяко лекарство. Напълно съм съгласен с лекарите. На мен, ако не знаете, затова ми викат „докторе“, защото откакто се помня, все тази рецепта предписвам. Сланината укрепва имунната система и понижава холестерола. Тя съдържа арахидонова киселина, полиненаситена омега 6 мастна киселина, прекурсор на ейкозаноидите, чрез които тялото ни регулира възпалителните процеси. Лукът пък съдържа 36 елемента от таблицата на Менделеев. 36! За ракията също могат да се кажат много добри неща, но ще спомена само едно, което дори не подозирате – бъкана била с витамини. И така хем си правите кефа, хем набавяте на организма коктейл от минерали, витамини и киселини. Особено киселини. Някой път, като прекаля, и по три дена ги усещам киселините. Щото съм предразположен към ГЕРБ в медицинския смисъл. В политическия – точно наобратно.

А бе, братя, да ви питам. Търкате ли билетчета още? Търкайте, търкайте… Надеждата умира последна, като нищо ще ви надживее. Искам само да ви обърна внимание на новата реклама на Държавната лотария. Един мъж заварва жена си да търка билетчето. Поглежда я иронично, даже саркастично, и ѝ казва: „Ако спечелиш, ще целуна на слона…“ Не си довършва приказката, ама предполагам, че няма предвид хобота. Разбирате ли, самите организатори на лотарията ви казват, че по-скоро ще целунете на слона…, нежели да спечелите. Ама щом ви влече, кой сме аз, та да ви отклоняваме.

Сряда, 21 юни

Много хора се гаврят с Мария Габриел, рожденная Неделчев из Гоце Делчев… Червеният отворко Сашо Симов ѝ рече "куха лейка", "кумица", "снахица" и други такива комплиментарности. Пък за английския ѝ какво се каза и изписа… Направиха я на Марийка направо. Английският ѝ бил като българския на Стратега от Мировяне. Ей, тупани! На Марийка английският ѝ е втори език, какъвто ще стане и за Европа след Брекзит. Първият език на Марийка е френският, който все повече ще става и първи език на Европа. Френски и немски, това са езиците, които ще говори Европа от тук нататък. Та Марийка ни идва, дето се вика, като отговор на молитва.

Нема угодия за нашите драскачи. Ама те навсякъде по света са същите. Той добре го беше казал Линдън Джонсън: „Ако някоя сутрин тръгна по вълните на река Потомак, следобед вестниците ще разгласят: „Президентът не може да плува." Точно обратното на ситуацията у нас, където сме още на етап, на който казваме, че премиерът ходи по водата…

Премиерът на Македония Заев съобщил, че ще ремонтират учебниците по история: "Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности." Ама много меко казано! Целта, според DW, била да се премахнат главно обидите, насочени към България - "фашистки кръвници", "мръсни душмани" и "кръвопийци"…

Е, от учебниците не е трудно да ги извадят. Но как ще ги извадят от коравите македонски кратуни, където са набивани половин век? Няма как. И ние ще им помагаме да влязат в ЕС!

Антон Кютев разправя, че БСП ще си вземе чинията на Бузлуджа, ще я ремонтира с волни пожертвувания на членовете и ще я превърне в Музей на световния социализъм!

Чинията е един много добър символ за социализма. По-добър от нея е само лъжицата. И тенджерата може би. Но тенджерата символизира общото благо, докато лъжицата е символ на личното. Та не е лошо в чинията да се добави и една лъжица.

Просто на върха пилона се добавя легенчето на една лъжица и те ти го истински символ на социализъма.

Четвъртък, 22 юни

Борисов избра да даде първото си голямо интервю за третия си мандат в Нова ТВ при Анка и Виктор. По темата на седмицата вика: „Развивали са ми се болтовете много пъти!“

Г-н премиер, това не е нормално. Трябва да се прегледате! За 40 г. това не ми се е случило нито веднъж. Дори нещо повече. Десетки пъти съм имал точно обратния проблем. Болтовете така клеясват, че се принудих да си нося в колата един голям ключ за тирове.

Но по-важно е другото признание, което Борисов направи: Според него, ако Панов се страхува, да си седи дома: „Като искаш да си в гората и да ловуваш мечки, не трябва да те е страх.“

Едно време в „Монитор“ Блъсков беше забранил в текстовете да се използват пословици и поговорки. И, честно казано, беше прав. Пословиците са коварно нещо. От думите на Борисов излиза, че правосъдието у нас е гората. А мечката е явно Цацаров. Прилича. Нямам предвид външния му вид, макар че и него не можем да пренебрегнем.

Между нас да си остане, но Панов наистина си е малко бъзлив, па и мнителен. Ако помните, когато го блъсна кола на пешеходна пътека, той веднага реши, че това е атентат и беше на път да се откаже от конкурса за шеф на ВКС. Сега реагира по същия начин. Паднали два болта от гумата, другите три се поразхлабили и той веднага провидя атентат. Обаче, дето вика Драгомир Симеонов, разхлабването на болтове може да се дължи на естественото развитие на нещата. Пък един Андон твърди, че развитите болтове на колата на бай Лозан били най-доброто доказателство, че той е тръгнал по лош път. Какви ли не хипотези прочетох…

От официалният представител на "Мерцедес" за България "Силвър стар" заявиха, че мнението на експерта им е било манипулирано. Човекът казал, че „ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои“, но прокуратурата чула само „могат да се разхлабят при движение“… И на това основание отказала да образува досъдебно производство.

Във Фейсбук срещнах твърдение, че Цацаров бил рекъл на представителя на Мерцедес… „Имате хубав бизнес, "Мерцедес". Защо ви е необходимо…“ Според мен обаче това не е вярно. Тази реплика Цацаров каза на Сашо Дончев. Но може пък да има само една реплика и да я казва на всички. Не е изключено. Само много умните хора могат да измислят отделна реплика за всеки случай. Повечето българи карат с една-две за всичко!

На заседание на Парламентарната комисия по култура и медии журналистката Къдринка Къдринова задала някакъв въпрос на Бетина Жотева, член на СЕМ. Знам какъв, но той е без значение, важен е отговорът. „Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”

Къдринка попитала това заплаха ли е. Отговорът е изумително откровен: „Абсолютно. Пред всички… Ако си отвориш устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Знам, че има различни видове въпроси: въпрос-интрига, въпрос-клевета, въпрос-отклоняване от въпроса и т.н. Докато отговорите са само два вида: умен и тъп. И Жотева, за съжаление, е избрала втория вид. Един член на СЕМ не може да си позволи мутренски отговори. Или поне не би трябвало… При това Жотева е бивш журналист.

Казано е: „Пущай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш.“ (Еклесиаст, 11:1) Щото, колкото и невероятно да изглежда, животът е кръгъл.

Моля следващото, което ще кажа, да не се брои за отварянето на устата. Щото аз си отварях само ушите. Един приятел, пенсионер, който отдавна е израснал смешните движения, вика, че за последен път бил чул тежко дишане през 1997 г., в кореспонденция на Бетина Жотева от Белград.

И като стана дума за интрига. „Фрогнюз“ научили от дипломатически източници от ДАНС, че олигарх и депутат от ДПС изпял на ЦРУ банковите сметки в чужбина на наши бизнесмени, политици и министри, сред които и Борисов. В замяна поискал да бъдат отблокирани авоарите му в Дубай, Ливан и Лихтенщайн, запорирани заради съмнения, че са от контрабанда и пране на пари.

Не мога да се сетя кой ще да е този депутат. Глаголът „изпял“ ме препраща към един с пеещо име, но не съм сигурен.

Може би все пак не седя напразно на брега на Перловската река. Може би пък е дошло времето…

Снайперист от канадските специални сили в Ирак, въоръжен с пушка McMillan TAC-50 и много късмет, гръмнал една чалма от разстояние 3450 м., което е нов световен рекорд. Чалмата имала многобройна охрана, но това никак не смутило снайпериста.

„Най-дълго управлявалият кмет напуска поста си“, пише OFFNews. Веднага се досетихме, че става въпрос за бай Данчо Димитров, който управлява самоковското село Долни Окол от 1959 г., тоест вече 58 г. И редовно печели изборите с между 70 и 90%. Представяте ли си? От 1959 г. до сега! Долни Окол е единственото село в България, което никога не се е отклонявало от директивите на Априлската линия.

Интересно сега кого ще изберат за кмет. Вероятно пак комунист. Но може и от ГЕРБ. Съществува схващане, което не съм в състояние да оборя, че партията на Борисов се явява истинският наследник на БКП.

Петък, 23 юни

Имаме новина! Ердоган е въртял бизнес със СИК. Разбрах го съвсем случайно. Борисов се изпусна, като беше в Нова ТВ. Анка го попита верно ли, че са си много близки приятели с Ердоган. И Бойко, който хич не може да лъже, рече: Тайпи и Бойко - така си говориме от времето, когато сме били кметове… така му казват близките приятели.“

Според Уикипедия Ердоган е кметувал в Истанбул в периода 1994-1998 г. Тогава Борисов е бил все още в СИК. Кмет на София стана едва през октомври 2005 г. И остава единственият вариант, че СИК и Ердоган са имали общ бизнес. Агата си има вид на разбойник, нема какво да се заблуждаваме.

Властите в Колумбия, където миналата година бяха разрешени хомосексуалните бракове, тия дни признали и първия полиаморен брак. Трима мъже се взели и заживели заедно.

Влюбената троица

Това е много хитро, защото ще могат да правят кръгова любов, ако ме разбирате. И никой няма да е извън играта. Нещо като тройна коалиция. Ако си спомняте, по времето на тройната коалиция излезе един такъв виц. Малко е неприличен, но то и тяхното не беше особено прилично. Царят, Доган и Сергей правили тройка. Царят отзад на Станишев, пък Сергей фелацио на Доган. По едно време царят се уморил и рекъл на Доган: "Ага, тая работа е трудна, дай да се сменим..." Пък Доган: "Сменяйте се, бе. Мен ми е все тая кой ще ми духа..."

Полиаморията е доста разпространена в развитите държави. В САЩ например има над 500 хил. открито полиаморни семейства, имат си и вестник - "Лъвинг мор", чийто тираж е по-голям дори и от „Труд“ - 15 000 читатели.

А бе, какво стана с шведския МММ боец? Пуснаха ли го от ареста? Нещо се разсеях. То кое ли да следиш по-напред…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Кирил Димитров

26.06 2017 в 16:23

whats up , doc ?
стана ми интересно , не мога да я изнамеря тази кореспонденция на Бетина от Београд . .. дай линк нещо ..