Из делниците на един луд (5-9 юни)

Тони Филипов, д-р 12 юни 2017 в 13:01 23299 0

Понеделник, 5 юни

Долната камара на румънския парламент прие с огромно мнозинство закон за рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор, въпреки критиките на ЕК и МВФ. Законът влиза в сила от 2018 г. и предвижда месечното възнаграждение на лекарите в държавното здравеопазване да се вдигне от 1000 на 2700 евро, а на сестрите - от 530 на 900 евро.

Някои казват, че това станало възможно поради сериозното ограничаване на корупцията в Румъния, но ние се съмняваме. У нас никой не ограничава корупцията, но въпреки това минималната пенсия ще скочи на 180 лв. (90 евро) на първо време и на 200 лв. (100 евро) по-нататък. Явно има други причини.

Саудитска Арабия скъса отношенията си емирство Катар. Към Рияд се присъединиха Бахрейн, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия и Малдивските острови. Като причина беше посочено, че Катар дестабилизирал сигурността в района.

Израелският "Аарец" обаче смята, че причината е решението на Катар да размрази най-голямото си газово находище, с което застрашава приходите на съседите си от залива.

Лошо е да си малка страна с голямо газово находище. По-лошото от това е само да си малка страна без газово находище. Като нас например…

Между другото, очаквах с любопитство да чуя някакъв коментар от страна на българските власти. Защото с Катар ни свързват „добри добросъседски отношения“, както би казал Цветанов. Борисов ходи на два пъти, президентът Плевнелиев също ходи. Не се разбра кому дядовия дирим там, но то не винаги се разбира. По време на визитата си през 2014 г. Плевнелиев предложи на емира да станем разпределителен център на газ за Европа. „Аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме. (С основани се чудеше, не ли?!) Искаме да се помисли дали не може да има и газов коридор – юг-север, да се използват възможности на гръцки пристанища, оттам България като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не до Балтийските държави и дори по-нататък до Европа…”

Ако е вярно, че накрая всички се изправяме пред Създателя, аз съм решил да му задам само един въпрос: „От къде, Господи, ни снабдяваше с тия далновидни държавници?“

И визитите на Борисов в Катар бяха не по-малко интересни, особено първата. Тогава заведе почти цялото правителство. Тръгнаха като аслани, върнаха се като… Айде да не употребяваме такива грозни думи като „насрани”, но си беше баш така. Трайчо направи презентация на българския бизнес ексклузивно пред български бизнесмени и на английски език. Голям резил. Визитата през 2015 г. беше малко по-успешна. Е, и тя си беше гъз път да види, но поне нямаше големи издънки.

Животът на богатите, какво ядат, какво пият, какво чукат винаги е интересувал простосмъртните. Или поне така си мислят журналистите. И затова описват напитките и блюдата по коктейлите със същата ревност, с която описват и тоалетите. Парцалът на Пеефски „Телеграф“ обаче значително разширява темата. На връх Черешова задушница екип на вестника обиколил гробищата и записал на кого какво са занесли близките. Например на гроба на Георги Илиев имало вино, уиски и узо, айран, жито и цветя. На гроба на Доктора също имало отбрани питиета. Описали менюто и на гробовете на Кюлев, на сем. Живкови и т.н, но ми стана кафа и не дочетох.

Както са казали евангелистите, да оставим мъртвите да погребват своите мъртъвци (Мат. 8:21, Лук. 9:59). Мъртвите духом имам предвид.

Между другото, в „Мрачния Албион“ почнали да горят вестници като "Дейли мейл", "Сън" и "Дейли експрес". По причина на гадостите, които пишат, лъжите и манипулациите.

Но да не почнете да им подражавате! При нашите условия ще бъде глупаво. За да изгориш един вестник, трябва преди това да си го купиш. А като си го купиш, на Пеефски му е все тая дали ще го гориш или ще си избършеш … Така де, защо да му пука. Вестниците, обича да казва Блъсков, са да се купуват, не да се четат… Затова просто не трябва да се купуват с никаква цел. Всъщност, те не се и купуват. Да не ви прозвучи малко самохвално, но д-р Филипов има повече читатели отколкото „Труд“ и „24 часа“ заедно. Честно, не ви лъжа.

Вторник, 9 юни

Борисов е на турне из Великите европейски сили. Видя се с тетка Меркел. Тя му благодари, но не разбрах за какво. Каза му нещо в смисъл „Благодаря ти Бойко, че те има!“ И нашият се размаза. За което не го упреквам. По мен си знам колко хубаво става на душата, като някой читател напише: „Д-р Филипов, благодаря ви, че ви има!“ Което се случва често, но не достатъчно, мисля, че може и още…

Тази снимка специално не внушава безусловна взаимност, но тя е доказан факт.

Борисов се видя и с френския президент и го поканил да разгледа оградата. "Той буквално ми каза: "Ако кажеш, и утре идвам", цитира „Стандарт“. - Но преценихме, че август има какво да му покажем - ваканция е. Ще може да види границата и морето, и красотите на България… Една френска поговорка казва: По-добре веднъж да видиш, отколкото сто пъти да пипнеш."

Не мога да ви кажа кой е придал този воайорски смисъл на поговорката, дали Борисов, или „Стандарт“. В оригинала си тя звучи по друг начин: „По-добре веднъж да видиш, отколкото сто пъти да чуеш." Защото, няма какво да се убеждаваме, пипането е една степен по-силно усещане от гледането. И в НК дори тази разлика е ясно прокарана. Но най-добре е, когато се впрегнат повече рецептори – око да види и ръка да пипне. А чуването/разправянето е съвсем друга история, която рядко има общо с истината.

Според мен Борисов е пренасочил Макрон за август, за да не се струпа много народ по оградата. Защото сега ще я разглежда ДАНС…

Сряда, 10 юни

Пенсиите продължават да си играят на полицаи и апаши. Много им харесва да ловят телефонните измамници. И сами си финансират акциите. Тази седмица имаше пенсионерски акции по цялата страна.

75-годишна пловдивчанка била помолена по телефона от полицията да се включи в разследване на телефонна измама. За целта тя трябвало да предаде „временно“ 30 000 евро. Но тя имала само 12 670 лв., които оставила до контейнер за боклук.

59-годишна от Нова Загора пък инвестирала 10 хил. лв. в борбата срещу телефонните бандити. 62-годишна от Монтана я изръсили по старата схема – операция на дъщеря ѝ, за която тя трябвало да плати 30 000 лв. Тя обаче имала само 13 000 лв., затова добавила и две банкови карти с ПИН кодовете им, за да могат „докторите“ да си дръпнат нужната сума. И пъхнала пратката под контейнер за смет.

Не знам какво да кажа. Хем ми е жал, хем ме е яд. Но така е устроен животът. На балъците никой не може да им помогне. Нито телевизор гледат, нито вестник четат, нито децата си слушат…

От милицията успокояват бабата от Пловдив, че е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК. Защо по Чл. 209, а не по 210, след като бандитът се е представял за длъжностно лице, не мога да ви кажа. Чл. 209 предвижда затвор от 1 до 6 г., но в маловажните случаи наказанието е затвор до 1 г. или пробация. А всички тия случаи с балъците са маловажни. Веднага доказвам. През февруари РС в Кърджали даде 1 г. на Атанас Д., който измамил възрастна жена с 11 хил. лева за операция на дъщеря ѝ. При това бил рецидивист, хващан и друг път. Но се споразумял с прокуратурата и минал като маловажен случай.

РС в Казанлък осъди на 2.5 г. условно Роман Д., който само за периода от 26 октомври 2016 г. до 16 януари 2017 г., представяйки се за полицай и в съучастие с неустановено лице, измамил четирима души. С една дума, изпълнил е максимално условията на Чл. 210 и е заслужил максималните 8 г., но вместо това получава условна присъда.

Това е положението, бабо Минке!

Прасе касичка, куче касичка, ЦГМ касичка… Общинските съветници от комисията по транспорт към СОС решиха от септември зелената зона д. Уважаеми бивши съграждани от Пазарджик, викайте ура. Засега ви се разминава, зоната ескалира в обратната посока. Но от Елин Пелин и Вакарел да се готвят, щото, ако не тоя мандат на ГЕРБ, следващия ще станат зелена зона.

Няма да има следващ мандат ли? Дано, ама установявам, че това колко краде една власт не се отразява на общественото мнение.

Четвъртък, 11 юни

На червените им е скомина за големите далавери, които направиха фирми на ОПГ (ОП-ГЕРБ) с оградата по границата и не престават да се джанкат. Йончева пак го „прави на въпрос“. И прокуратурата няма накъде вече, разпореди на ДАНС да провери тая далавера. Далавери, пардон, Валери Симеонов е бесен. "Няма, вика, фирми на ПФ, които да изграждат оградата по границата, трябва да се гордеем със съоръжението, което може да бъде наречено Великата българска стена.“

Разбира се, че може. Неизброими са пътищата към величието – ум, пари, героизъм… Нашата стена е велика, защото е рекордно скъпа.

Но много бездарен лъжец тоя Симеонов бе! Нямало фирми на ПФ. Когато президентът Радев каза, че „има редица смущаващи факти около строителството на оградата“, от името на оградостроителите се обади Валери Симеонов: "Някой подвежда президента… Мога да покажа и документи, ако желае, да види, че оградата е двуредова. Аз лично знам това, защото от самото начало се занимавам с изграждането на тази ограда…“

Най-важното условие, за да си успешен лъжец, е да помниш какво си казал по-дълго от тези, на които си го казал. Който не може да помни, да си води дневник, като д-р Филипов. А Симеонов лъже ден за ден. И Борисов е същият. Чухте ли, че пак ще строим АЕЦ „Белене“? „Гьол за два милиарда“, както го наричаше преди няколко години, ама е забравил.

Борисов на посещение в „гьола“ през 2010 г.

И без да се отплесвам само ще отбележа, че с тая централа ще заробят и децата, и внуците ни. Токът от нея щял да струва по $79 за МВтч, при средна пазарна цена $42 - без малко два пъти. Ама няма ние да ги плащаме, а фонд „Сигурност“. Ние ще плащаме за тоя фонд, а той ще дотира тока. Защо ни е тоя ток, като и от сегашните мощности ни остава? Защо ни набутват с нещо, което нито ни е изгодно, нито ни е нужно? Вариантите са три: геополитика, локална далавера, геополитическа далавера.

Мисля си, а не изключвам и по-интелигентните сред вас да си го мислят, колко лесно е да се направи проверка на оградата. Не по документи. Там всичко е наред. Дето викат евреите, сметката излиза, но парите ги нема. Истинска проверка. Минава се с един хеликоптер, вероятно може и с дрон, и се заснема от край до край. Чудя му се на Радев. Аз да бех пилот, мятам се на една машина, снимам и пускам на голям екран пред НДК. Да види народът кой лъже и кой… лъже повече.

Понеже споменах, че паметта не е от силните черти и на Борисов... Рекъл пред журналистите: „Аз си спомням времето, когато се заговори за разоръжаване, когато започнаха да се унищожават ядрени ракети... някак си светът си отдъхна. То това е като в операта - има ли пушка на сцената, рано или късно трябва да гръмне.“

Пушка в операта!

От „После“ на „Сега“ пишат: „А пък ехидните интелектуалстващи, които ще се пляскат в корема и ще крещят в упоение какъв некултурен простак е Борисов, нека си направят една автоатестация - колко от тях в първите десет секунди ще посочат като автор на правилото за пушката в театъра Чехов и колко ще твърдят, че го е казал Станиславски - или дори Чехов и Станиславски едновременно?!“

Е, това за нас със сигурност не се отнася. Ние от известно време сме наясно, че е на Чехов. Дори можем да го докажем. Когато през 2008 г. Лияна Панделиева написа в „Монитор”: „Както казва Станиславски, ако на стената има пушка, тя трябва да гръмне”, ние веднага я поправихме: „К. Станиславски, ако говорим за един и същи човек де, не е казал такова нещо. Чехов го казва…“

Което доказва, че ние сме го знаели още през 2008 г., ако не и по-рано. Но няма да се тупаме по корема и да крещим в упоение какъв простак е Борисов. Защото и самият Борисов знаеше истината през 2016 г., но я е забравил. На 14 юли каза: „В Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Колкото повече струпваме оръжие по морските ни граници, това е като в театъра - ако има пушка да виси на стената, рано или късно ще гръмне…”

Г-н премиер, вие не сте ходил на опера! Не слушайте колегата Васко Сотиров, той си го измисли.

И без да искам се сещам за “Невероятните приключения на Тартарен Тарасконски” на Алфонс Доде и пагубната роля на южното слънце, което превръща един интендантски капитан от запаса като Бравида в храбрия командир Бравида, една ряпа – в баобаб и един човек, който едва не отишъл в Шанхай, в човек, който вече е бил там… В нашата тарасконада - един човек, който едва не е отишъл на опера, в човек, който вече е бил на опера.

А за Великата българска стена мога да кажа, че има само един дребен недостатък. Излишна е. Дадохме стотици милиони за ограда, а мигрантите явно си минават спокойно през вратите и, ако не катастрофират някъде по пътя, хич и не ги усещаме. Румен Петков например твърди, че половината Средец имал ключ от вратата в оградата. По някакви неизвестни мен причини мигрантите минават точно през вратите. Затова трябваше да се направят само врати. През 10 км се прави по една врата, туря се по един отговорник с кочан фактури и се управлява процесът.

Петък, 12 юни

Мирослав Боршош явно е стъпил някъде накриво пред Шиши и „Труд“ са го емнали: „Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца. Никой не знае къде са потънали 10 млн. лв., отпуснати от правителството. В същото време на фирмата, спечелила търга за ремонта – „Галчев инженеринг“, не е платен и лев.“

Това, че го пише „Труд“, не значи, че непременно е лъжа. В някои области, в които Пеефски няма интереси, вестникът си позволява да каже и някоя истина. Но те такива области останаха малко.

Нечовешко е и е невъзможно да гледаш как десетки зле охранявани милиони, отпуснати за ремонта на НДК, те заобикалят. Още 28 млн. отпусна правителството вчера, а има надежда и още да отпуска, поне Боршош има желание. И яко се е развихрил. Къртел мраморни настилки и скъпа керамика, заменял ги с еднотипен гранитогрес. В Зала 3 свалил и дал на вторични скъп алуминиев таван италианско производство, напълно актуален и в момента. Уж за да се подобри акустиката. Обаче според специалистите акустиката си била съвсем добре. И така таван от 1500 кв. на стойност къде 150 хил. лева отишъл на боклука.

Кажете с какво е по-различен Боршош от циганина, който краде капак на шахта и взема пет лева от вторични, а нанася щети за 50 лв.! Не, аз ще ви кажа. Различен е с това, че има достъп до десетки милиони, а циганинът има достъп до шахти и жици само. Друга разлика няма. На практика Боршош е един високотехнологичен циганин. Много българи са така и имам чувство, дано ме лъже, че при това управление нарастват в геометрично прогресия.

Българският институт за стандартизация (БИС) пуснал за обществено обсъждане предложение на МЗХ, подкрепено и от БАБХ, за промяна на БДС за киселото мляко. Предлага се да се намали количеството на Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус в него. Сега стандартът бил доста висок и много фирми не можели да го покриват. И пускали на пазара продукти, които носели името „Кисело мляко“, но не отговаряли на стандарта. Та като се олекоти стандартът, те ще се вместят в него и вече ще произвеждат истинско кисело мляко според стандарта.

Може да ви се струва много идиотско, но така се прави. Защо стана драмата с урана във водата? Защото повишиха изискванията за допустимите норми. И се оказа, че маса села и градове пият уранжада по новия стандарт. А по стария стандарт си пиеха съвсем нормална вода.

И като си говорим за идиотщини, да ви информирам още нещо. ДСБ се сдоби, по думите на един приятел във ФБ, с нов, млад, модерен и харизматичен лидер – ген. Наско. За него на балотажа гласували 191 от делегатите на Националното събрание, а за Светльо Малинов 185. Радан ще бъде заместник на бившия си заместник. Вероятно на следващия завой пак ще се сменят. Същи Путин и Медведев…

От Костов пред Радан, та до генерал Наско. Чудя се това възход ли е или… нещо друго.

Пък от „Да, България“ им дойде акълът, но едва след като изядоха и солта, и боя, и онова третото… И съобщават, че вече вземат курс на обединение с формациите със сходни ценности, принципи и цели. „Ние осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България… Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност…“

Късно е, либе, за китка. Кака Радка вече… Пардон, това е просташко, а ние не сме такъв.

Все пак поздравяваме Христо Иванов за откритието и му препоръчваме на следващия етап да открие, че освен свалянето на Цацаров, в програмата на една партия трябва да има още една-две точки. Нещичко за социалната политика, за здравеопазването, образованието, за енергетиката в краен случай…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови