50 години от убийството на Джон Кенеди

OFFNews 22 ноември 2013 в 08:34 4522 3

Джон Кенеди и съпругата му Джаки на обиколка в Далас, минути преди да бъде убит
Джон Кенеди и съпругата му Джаки на обиколка в Далас, минути преди да бъде убит

 

35-ият американски президент загина на 46 години, след като беше прострелян в Далас от 24-годишния Лий Харви Осуалд.

Кенеди остава в историята като най-младия президент на САЩ и първия католик, избран на поста. Управлението му е белязано от Студената война, Кубинската ракетна криза и изпращането на човек на Луната. Заради покушението срещу него Далас дълго време беше известен като градът на омразата. Днес на площада, на който преди 50 години беше извършен атентатът, ще се проведе скромна възпоменателна церемония.

В програмата на настоящия американски президент Барак Обама е предвидено той, заедно със съпругата си Мишел и бившата президентска двойка Бил и Хилъри Клинтън да посетят гроба на Кенеди и да поставят венец в близост до „вечния огън”, който отбелязва мястото на покой.

В началото на годината се появиха неизвестни до този момент записи от деня на убийството на Кенеди. 

Записите съдържат фрагменти от разговори на борда на "Еър Форс 1", докато тялото на Кенеди е транспортирано до Вашингтон от Далас. В тях има нови кодови имена и събития, включително частен запис на ръководителя на тайните служби Джери Бен, който разпорежда къде да бъде отнесено тялото и къде да бъде заведена първата дама на САЩ, Жаклин Кенеди. Документирано е и трескавото усилие на помощник на ръководителя на "Еър Форс" - Къртис ЛеМей, да се свърже с Клифтън.

Като неволно зловещо предсказание преди отпътуването си за Далас, където го застигат куршумите на Лий Харви Осуалд, Джон Ф. Кенеди е заявил,  че го чака „тежък ден”. В разговор с екипа си, Кенети е обсъждал графика си за предстоящото фатално пътуване. „Понеделник? Е, това е тежък ден”, отбелязал той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!