Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пролет Велкова и Симона Велева влязоха в СЕМ

Тошко Йорданов се усъмни, че Пролет Велкова е била избрана "с дългата ръка на ДПС"

Ружа Райчева 05 май 2022 в 16:04 3241 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Тримата кандидати за членове на СЕМ по време на изслушване в комисията по култура и медии - Тодор Беленски, Пролет Велкова и Симона Велева.

Парламентът избра номинациите на "Демократична България" Пролет Велкова и на "Продължаваме промяната" Симона Велева за членове на Съвета за електронни медии. 

От 181 гласували народни представители, 99 подкрепиха Пролет Велкова, 30 бяха "против", а 52 гласуваха "въздържал се". От 133 гласували депутати, "за" кандидатурата на Симона Велева гласуваха 121, "против" бяха 11, а 1 гласува "въздържал" се. Тодор Беленски не бе избран - за него гласуваха едва 19 депутати, като 11 от тях бяха от издигналата го партия "Възраждане".

Въпреки, че ДПС не участваха в гласуването, председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че Пролет Велкова е била избрана с дългата ръка на ДПС. След гласуванията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ иронично благодари на депутатите, че техните кандидат са били избрани.

Поради объркване и напускането на залата от страна на голяма част от депутатите, дебатът приключи преждевременно без да има почти никакво обсъждане. 

"Поради бързо приключилия дебат не разбрахте какъв човек току-що избрахте. ДБ, току-що пробутахте кандидат с дългата ръка на ДПС, г-жа Пролет Велкова. Почти никой тук не разбира, защото не работите в медия. Дадохте на един човек власт на регулатор - един типичен представител на cancel културата. Дългата ръка на ДПС погали по рамото ДБ, на вашата съвест ще тежи този избор!", обяви Тошко Йорданов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов защити Велкова и заяви, че е горд от това, че тя е избрана за СЕМ.

Той каза, че краткият дебат е допринесъл за това след гласуването да хвърчат неверни твърдения за кандидатите, под формата на обяснение на отрицателен вот. Според него твърденията на Йорданов за cancel култура са абсурдни и не отговарят на истината. 

На 27 април изтекоха мандатите на Розита Еленова и София Владимирова в СЕМ, като номинациите за техните места са три. От "Демократична България" предложиха журналиста Пролет Велкова, от "Продължаваме промяната" - юриста Симона Велева, а от "Възраждане" - журналиста Тодор Беленски.

Изслушването на кандидатите за СЕМ: Казусът ''Волгин'', свободата на словото и отношението към педофилията

Преди ваканцията на депутатите в комисията по култура и медии се проведе изслушване на тримата кандидати. Тогава Велкова обяви за приоритет личната си свобода - по време на изслушването тя подчерта, че СЕМ е институция, която пази медиите от управляващите. Симона Велева е доктор по конституционно право - основна нейна теза е, че свободата на словото има ясни граници. По време на изслушването Тодор Беленски заяви, че няма да бъде избран, но се е кандидатирал, за да даде гласност на твърденията си, че журналистическата среда е в опасност. 

Кандидатите за нови членове на СЕМ

Антоанета Цонева представи кандидата на "Демократична България" Пролет Велкова. Велкова е завършила педагогика и втора специалност български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Комисията по етика в електронните медии. Работи в предаването „Добър ден“ в БНР до 1993 г. Била е член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“ и председател на управителния съвет на „Център за развитие на медиите“.

Велкова е дългогодишен журналист в Дарик радио, води предаването „Кой говори“. Продуцент е на сутрешния блок на медията – „Дарик кафе“. Тя е „Гласът на Дарик“ за 2003 година.

"От представената биография става видно, че г-жа Велкова има над 40 години опит в медиите. Тя е водеща фигура в развитието на плуралистична и свободна медийна среда в България. С оглед на представената биография, мислим, че Пролет Велкова притежава необходимия опит и качества", заяви Цонева.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Гергана Данева представи техния кандидат Симона Велева. Велева е доктор по конституционно право, а темата на дисертацията ѝ е пряко свързана със свободата на словото и медийното право. Тя е професор по право и етика в Американския университет в България и експерт към Висшия адвокатски съвет. Работи по теми, свързани с правата на човека, защитата на Конституцията и дигиталните права, етичното отразяване на децата в медиите и борбата с езика на омразата."Имала съм честта да работя с нея и искам да ви споделя, че тя е честна, работлива, и е истински професионалист", каза Данева. 

Цвета Галунова представи кандидата на "Възраждане" Тодор Беленски, въпреки че той не присъстваше на дебата. Беленски е завършил журналистика, работил е в 5 различни медии, а по думите на Галунова винаги е следвал принципа на плурализма

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!