Quantcast

СЕМ: Ограничете рекламите с физиологични дейности по време на вечеря

ОFFNews Последна промяна на 26 март 2014 в 15:28 4685 13

Доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ
Доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще призове телевизиите да ограничат излъчването на натуралистични реклами с физиологични дейности, докато зрителите вечерят.

Проблемът е обсъден на вчерашното заседание на медийните надзорници, като повод за това станали множество зрителски сигнали. Хората се жалват, че докато са на масата, им се налага да гледат реклами на дамски превръзки, препарати за хемороиди, гъбички, цистит, запек и пр., показани твърде директно.

"СЕМ отчита важната роля на рекламния бранш за медиите, но прие, че едва ли е и в негова полза, ако рекламните послания създават дискомфорт и се разминават със стереотипите и очакванията на аудиторията. В този смисъл потребителите на телевизионно съдържание се нуждаят от допълнителна защита. Тя обаче не може да дойде по пътя на регулацията, тъй като не е предвидена в Закона за радиото и телевизията, а само по пътя на саморегулацията", заявяват от СЕМ. Медийните надзорници ще призоват в декларация телевизиите да се съобразят с препоръките им в часовете между 19 и 21 ч, когато българското семейство традиционно вечеря.

"Уверени сме в общото ни желание – и с доставчиците на медийни услуги, и с Националния съвет по саморегулация - да обитаваме един по-красив и по-етичен екранен свят", коментират от СЕМ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 13:45

Изключително неприятно и грозно! Необходимо е да се въведат строги ограничения. Нямам думи просто.

26.03 2014 в 20:48

а това " плюете ли кръв..." и тлъста храчка, без да гледаш, го чуваш и... дори да не си на маса, дори да не се храниш, направо отиваш да повръщаш... а знаеш ли кога точно и на коя телевизия ще ти го пуснат?! Това ако е реклама!!!

26.03 2014 в 20:41

Да, а също така може да показват физиономията на доц.Лозанов в обществените тоалетни за облегчение на дефекацията ...

26.03 2014 в 18:22

Е това "по време на вечеря" малко разтегливо понятие. Обхваща поне 1/4 от денонощието. Жорката вече започва да издиша. Винаги съм се чудел, какво точно работи, когато не дава интервюта и не прави изявления?

26.03 2014 в 17:35

Същият Доц. Лозанов защити порно-каналите, вместо да ги ограничи с контролиран достъп от карта с включени телевизии, нито ги махна от основните пакети на телевизиите. Така порното пристига във всеки дом в пакет с Cartoon Network, Disney TV, Kids TV и т.н. Значи за него не е проблем 5, 6 или 10 годишно дете да натисне и да погледа малко "Букаке", "Дабъл Пенетрейшън" или "Голдън Шауър" късно вечер и на другия ден да отиде да си поиграе с някое приятелче на същото? Защото нямало как да се цензурират порно каналите?! Цинично е първо да защитава нечий корпоративен интерес с порното, а сега да се е загрижил за рекламите насочени към физиологични проблеми по време на вечеря (дори и да има резон в това).

26.03 2014 в 17:06

Какво значи по време на вечеря? Всеки може да вечеря или изобщо да се храни по различно време от другите! СЕМ знае само да слага ограничения и цензура за да си оправдават заплатите с "някаква" дейност.
Вече като дават репортаж с нещо по ТВ или не му казват името или го замъгляват и е трудно да се разбере за какво точно става въпрос, така се губи смисъла въобще да се съобщава нещо. Поради такава цензура вече много рядко гледам новини по някоя БГ телевизия.

26.03 2014 в 17:02

Хубаво е "да обитаваме един по-красив и по-етичен екранен свят", обаче докато вечеряме може ли да не гледаме и новини?( на мен Мая Манолова и сие? ми действат като съвместна реклама за дамски превръзки и хемероиди)

26.03 2014 в 16:59

Някои казват: "Сменете канала!" Ми то по всички канали ако не е за дрисък, ще е за пръдня... За това гледаме спорт или слушам някаква читава музика. И не само на вечеря.

26.03 2014 в 16:07

Кой пък идиот гледа телевизия докато вечеря, вместо да обърне внимание на семейството си ?!?!?

26.03 2014 в 16:06

Тук е уместно да припомним едно изказване на най-великия директор на телевизията за всички времена, незабравимия Батето. Преди 30 - 40 години той каза : "Интелигентните хора гледат по-малко телевизия !"