СЕМ няма да изслушва шефа на БНР за закриването на Програмната дирекция

OFFNews 28 март 2024 в 13:37 1708 0

СЕМ

Снимка БГНЕС

Председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.

"Против" гласуваха председателят на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, а "за" бяха Пролет Велкова и Симона Велева.

Аргументът на Велкова беше, че става въпрос за обществен интерес.

"И трябва публично тези въпроси, които възникват около закриването на дирекцията, да бъдат изяснени – фактите около тях. Вътрешната саморегулация как от тук нататък ще продължи?", попита тя.

Соня Момчилова изрази опасение, че с подобно изслушване на генералния директор има риск СЕМ да влезе в ролята на цензор.

"А и автономността и независимостта на генералните директори, както и отговорността, която те трябва да носят за кадровите решения, които поемат, мисля, че е нещо, което трябва да се поощрява, дори да се насърчава. Директорът трябва да има свободата да прави своите промени. Няма свещени крави", коментира Момчилова, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!