Изборната нощ в НДК отиде в историята

OFFNews 23 май 2019 в 15:37 3672 0

Изборите за Европейски парламент на 26 май ще са първите у нас без традиционната "изборна нощ в НДК".

Над 20 години в Двореца се организира т.нар. международен пресцентър, където партиите разполагаха своите щабове, големите медии - студия, а след обявяването на резултатите започваха партийните пресконференции според реда в класирането. Тези пресконференции се излъчваха пряко и продължаваха до малките часове на нощта. Събитието се провеждаше в НДК и в единични случаи - в БТА.

На последните избори обаче много от партиите не се възползваха от залата за пресконференции и обявиха, че ще дадат брифинги в централите си на следващия ден. Така се случи на изборите през 2015-а, а на тези през 2016-а събитието бе прехвърлено от НДК в БТА. Възникваха и препирни кой след кого да даде пресконференция, тъй като в изборната нощ окончателните резултати не са ясни. 

Години наред международният пресцентър бе ангажимент на МВнР, а провеждането му изискваше сериозна организация и охрана. 

От Външно министерство обявиха пред OFFNews, че тази година пресцентър в НДК няма да има, а организацията на пресконференциите е поета от БТА.

От Българската телеграфна агенция на свой ред отговориха, че специално изборно събитие не е организирано. Имали запитвания от няколко партии и ако бъдат организирани техни пресконференции, това ще бъде съобщено по обичайния ред.

Партиите и коалициите все още не са обявили къде ще коментират изборния резултат. Почти сигурно е, че двете големи партии ГЕРБ и БСП ще предпочетат да говорят пред медиите в централите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови