Добромир Иванов спечели голямата награда ''Валя Крушкина - журналистика за хората'' за 2020 г.

OFFNews 18 декември 2020 в 13:44 2164 0

Журналистът Добромир Иванов от bTV получи голямата награда "Валя Крушкина - журналистика за хората" с материала си "Дишай!" в тазгодишното 9-о издание на конкурса.

Тази година надпреварата включваше 52-ма журналисти с общо 106 номинирани материала за всички 4 категории.

Победителят в категорията "Електронна медия" е Мария Ванкова от bTV със своя материал „Лекарство на всяка цена“. На второ място е Ивайло Везенков от "Свободна Европа" ("Бях на 6. Исках да набера глухарчета"), на трето - Десислава Ризова от bTV (Проектът „Камчия“).

В категорията "Пишещ журналист" е отличен Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" с материала "Въпрос за 5 млн. евро изплува от мътното дъно на Варненското езеро". На второ място е Николай Стайков от Антикорупционния фонд с материала "Цялата история на "Осемте джуджета" - всичко, което не можахме да разкажем във филмите". На трето е Мариета Димитрова от информационна агенция “Blagoevgrad News” с материала "Да си купиш медиен комфорт с парите на данъкоплатците: Как община Благоевград раздаде близо 1 млн. лв. без правила".

За снимащ журналист наградата получава Мирослав Михайлов от "Свободна Европа" за поредица от материали, отразяващи протестите. Следва го Теодора Бързакова също от "Свободна Европа" за "Колко точно хиляди са "хилядите хора" по улиците?"

В категорията „Журналист - надежда“ има две победителки - Татяна Йорданова от БНТ с "Висшисти на килограм" и Владислава Тричкова от Нова тв с "Трогателните истории на осиновените: да откриеш произхода си напук на закона". Те бяха отличени сред състезаващите се 10 журналисти с 25 материала. Техни подгласници са Виктория Симеонова - gospodari.com („Господари на Уеба“), с материала "Бургаските общинари убеждавани да гласуват ЗА „Сараите на Доган“ да станат частен терен?" и Елица Симеонова от "Свободна Европа" с материала "Наводнението в Перник е било само въпрос на време. И всички са знаели това".

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналиската Валя Крушкина, дългогодишен журналист от БНТ. В досегашните 8 издания на конкурса са номинирани над 400 журналисти с повече от 800 материала.

Тази година номинираните бяха оценявани от жури, което включваше: Мария Чернева, БНТ; Росен Цветков, bTV; Силвия Великова, БНР; Николина Димитрова, Bulgaria ON AIR; Владимир Йончев, OFFNews; Стояна Георгиева, Mediapool и Петьо Цеков, в. "Сега".

Победителите получават емблематичната статуетка - Круша, и грамота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови