Безпрецедентно: Стотици американски вестници срещу Тръмп. Сравниха го със Сталин

OFFNews 16 август 2018 в 11:25 10273 4

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите.

Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

Свободата на печата не е измислена в САЩ, но са малко страните, в които значението на независимия печат е бил толкова тясно обвързан с историята им. Славната американска традиция на уважение към истината и казване на истината днес е застрашена. Доналд Тръмп не е първият американски президент, който атакува печата или смята, че отношението на медиите към него е несправедливо, но той е първият, който изглежда има пресметната и последователна политика за саботиране, делегитимиране и дори застрашаване на работа на печата, отбелязва редакционният екип на "Гардиън".

Към инициативата на в. "Бостън глоуб" се присъединиха в. "Ню Йорк таймс" и редица по-малки вестници, включително от щати, в които Тръмп спечели на изборите през 2016 г., съобщава БТА.

В електронната версия на вестника редколегията на "Бостън глоуб" обвини Тръмп, че поддържа постоянна кампания срещу свободата на печата. Величието на Америка зависи от функцията на свободния печат да казва истината на силните. Да се слага на печата етикет "враг на народа" е колкото неамериканско, толкова и опасно за гражданския пакт, който споделяме повече от две столетия, подчертава вестникът.

Вестник "Канзас сити стар" в щата Мисури, където Тръмп спечели през 2016 г. сравнява изказванията на Тръмп за медиите с принудителното заглушаване от Сталин на критиците му. Навсякъде в страната всяко нещо, за което даден висш служител не желае да говори или за което читателят не иска да чуе, днес се определя като лъжлива новина, отбеляза вестникът.

Антимедийните настроения на някои митинги на Тръмп са плашещи. Използването на тролове в социалните медии, издевателствата и заплахите към журналисти (особено сексуалните заплахи към журналистки) достигнаха небивали равнища. Върховният комисар на ООН за правата на човека предупреди тази седмица, че нападките на президента Тръмп срещу медиите "се доближават много до подстрекаване към насилие", подчертава "Гардиън".

Вестникът припомня, че през юни петима журналисти от в. "Капитал газет" в Мериленд бяха застреляни от недоволен местен жител и предупреждава, че те може да не са последните.

Работата на печата не е да спасява САЩ от Тръмп. Работата на печата е да съобщава, да проучва в дълбочина и анализира възможно най-критично и без страх. Печатът далеч не е безгрешен. Той може да е користен. Нещо по-лошо, в Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безцеремонно незачитане на истината - тях президентът силно одобрява. Свободният печат обаче е длъжен да изважда наяве сплашването и подстрекателството и трябва да прави всичко възможно да съхрани уважаването на фактите и балансираната преценка, накратко - да си върши работата, допълва "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

4

безпартийна

22.09 2018 в 12:12

С неадекватното си поведение Тръмп застрашава не само свободата на словото в Америка. Той побърква администрацията си, която се опитва да смекчи изцепките му, застрашава с необмислените санкции икономиката в света, няма идея кои държави са му съюзници, а кои врагове. Френски съд постанови Марин Льо Пен да бъде подложена на психиатрична експертиза. В много по-голяма степен е важно Тръмп да бъде подложен на такава. Защото няма как да отречем, че САЩ са водещата държава в света. И когато тя пък се ръководи от неадекватен лидер, е опасно за целия свят. Добре е все пак, че в САЩ има демократични институции, които удържат на психическата неуравновесеност на Президента.

16193

3

SC

17.08 2018 в 12:46

Ау, какво снизходително фамилиарничене! Трябваше да се засрамя ли, що ли?
Знам какви глупости пишат Infowars и как правят от мухата слон (типично за множество медии, всъщност). Но CNN отдавна им бяха вдигнали мерника и настояваха социалните мрежи (най-вече „Фейсбук“) да ги блокират. „Ню Йорк Таймс“ се присъединиха по-късно. Последва едновременно сваляне на профилите им в няколко мрежи – очевидно координирано действие. Това Е цензура. Същото, в което обвиняват Тръмп, само че той досега не е успял да свали нито една медия. Та, кои ли ще са следващите?
И още нещо – „реч на омразата“ е куха фраза, целяща да преувеличи ефекта от обикновена обида и да я инкриминира. Най-често се използва срещу идеологически противници, когато всички аргументи са свършили или ти е трудно да намериш такива.

12133

2

Azazel

16.08 2018 в 13:38

Уважаеми SC, Ню Йорк Таймс и СНН не са издействали нищо, Инфо Уорс сам си издейства негови канали да бъдат свалени от повечето социални мрежи и медии, заради постоянно нарушаване на правилата им - с речи на омразата и подстрекателство към насилие. И щях някак да те разбера да говориш така пламенно в защита на про–Тръмпската "Фокс", ама да защитаваш сайт, който разпространява "новини", като например това, че на Луната отдавна имало човешки бази и там водили децата, които били отвличани на Земята...., излагаш се просто...

16193

1

SC

16.08 2018 в 12:37

Същевременно, „радетели“ за словесна свобода като „Ню Йорк таймс“ и CNN издействаха цензуриране на про-тръмпския сайт Infowars и неколцина про-републикански блогъри. Значи, когато е за наши хора, проблемът е голям, но за идеологическите противници милост няма.
Свобода и плурализъм, казвам ви.

А каква е връзката между Тръмп и случая в „Капитал газет“, където един психопат реши да отмъсти на вестника за някакви статии по негов адрес - иди разбери...