Проговори най-високопоставеният бежанец от Северна Корея (видео)

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2017 в 16:12 14748 2

Снимка Reuters

Тай Йонг Хо, бивш заместник-посланик на Северна Корея в Лондон

Високопоставеният севернокорейски дипломат в Лондон, който миналата година мистериозно изчезна, живее като политически бежанец в Южна Корея, разказва самият той пред "Ройтерс".

Към момента на бягството Тай Йонг Хо бил заместник-посланик - втори по ранг в дипломатическата мисия в британската столица и отговарял за шпионажа над останалите членове на посолството. Трябвало да докладва за всякакви признаци за нелоялност от тяхна страна.

През един августовски ден на 2016-а Тай, съпругата му и двамата им сина изчезнаха, за да се появят няколко седмици по-късно във вражеската на родината си Южна Корея.

"Това бе моментът, в който се разделих с миналото си. Дотогава бях водил двойствен живот", разказва бившият дипломат.

Тай Йонг Хо е най-високопоставеният служител, успял да избяга от режима от 1997 г. насам. Той бил изпратен в британската столица през 2013 г. Това бе годината, в която лидерът Ким Чен Ун екзекутира чичо си - дотогава един от първите мъже в държавата - заедно с членовете на семейството му и още свои приближени.

"Трябваше да се боря да избягам от системата в името на семейството и и в името на своите колеги", споделя Тай Йонг Хо.

Той разказва как през 2015 г. получил кодирано съобщение да купи билети за "Роял Албърт хол". Оказало се, че са за концерт на Ерик Клептън, на който трябвало да заведе по-големия брат на Ким Чен Ун - Ким Чен Чол. За него не се знае почти нищо, освен че е страстен почитател на Клептън.

"Той се радва на голяма лична свобода, но се вълнува само от музика и свирене на китара. Двамата заедно пяхме "My Way", спомня си бежанецът.

Тай трябвало да покаже Лондон на брата на севернокорейския лидер по време на престоя му за концерта. 35-годишният наследник на управляващата династия се държал любезно и почти не говорел за живота си в Пхенян и политиката на режима. Ким Чен Чол дори влязъл в магазин за музикални инструменти и свирил около половин час на китара, а собственикът, неподозирайки кой е посетителят, бил очарован от таланта му.