Пеле вече е прилагателно. Означава уникален

OFFNews 27 април 2023 в 11:22 2627 0

Пеле

Снимка Архив

Пеле

Пеле - вероятно най-добрият футболист в историята, вече е и прилагателно, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Думата "Пеле" беше добавена към повече от 167 000 думи в португалския речник на Михаелис, отпечатан в Бразилия. За 265-те милиона португалци по света "pele" вече може да се използва за обозначаване на нещо или някой необикновен - смисъл, в който тя вече се използва неофициално в Бразилия.

"Изразът, който вече се използва за обозначаване на някой, който е най-добрият в това, което прави, е увековечен на страниците на речника!", обяви фондация "Пеле" в Instagram.

Според новия запис думата се определя като "изключителен, несравним, уникален" - качества, свързани с Краля на футбола, който почина през декември на 82-годишна възраст.

Онлайн версията на Михаелис предоставя и полезни примери: "Той е пеле на баскетбола... Тя е пеле на бразилската драма." Засега думата е включена само в онлайн версията на Михаелис, макар че в бъдеще ще бъде добавена и в печатните речници. Тя е резултат от кампанията на фондация "Пеле", спортния канал SporTV и футболния клуб "Сантос" от Сао Пауло, където Пеле е играл през по-голямата част от кариерата си.

Най-важното
Всички новини