Лицата на новия кабинет в Гърция

OFFNews 28 януари 2015 в 17:54 16743 7

Снимка lifo.gr

Янис Варуфакис

Професор по икономика и известен блогър стана министър на финансите на Гърция в рамките на новото правителство. Янис Варуфакис е известен с критиките си към финансовата политика на предишното правителство и с предложенията си за намаляване на данъците. 

Янис Варуфакис е специалист в областта на математиката и статистиката. Той има докторска степен от Университета в Есекс, където е преподавал икономика и иконометрия. Варуфакис е преподавал икономика и в Университета в Сидни, Университета в Атина и в Университета в Остин, Тексас.

Варуфакис е икономически съветник на премиера Георгиос Папандреу между януари 2004 г. и декември 2006 г.
Той е автор на редица книги за Теорията на игрите. През годините Варуфакис е чест гост в телевизионни предавания на Би Би Си, CNN, Russia Today, Bloomberg TV и др. и е добре познато име в Гърция.

Той е бивш маркетингов икономист на най-голямата електронна платфора за разпространение на компютърни игри - Steam, собственост на една от най-големите компании в гейм индустрията Valve.

Новият финансов министър е известен и със своя блог, в който разглежда основно последиците от финансовата криза през 2008 г. и влиянието на кризата върху световната икономика.

Янис Варуфакис обяви във вторник в блога си, че не възнамерява да спира да пише, въпреки че са му казали да спре да публикува текстове.

„Казаха ми, че е дошло времето да спра или просто да млъкна. Аз обаче планирам да загърбя този съвет и да продължа да пиша в блога си, въпреки че се счита за безотговорно за един финансов министър да е свързан с подобна форма на комуникация. Разбира се, постовете ми ще станат много по-редки и къси. Но се надявам да компенсирам с по-изпълнени със съдържание мнения, коментари и идеи“, написа Варуфакис.

За да се възроди надеждата, ни е трябва да се стремим да променим традициите от слабото минало. Запазването на отворена линия с околния свят може би е малка стъпка в тази посока. Така че продължавайте да следите блога ми, допълни той.

Варуфакис е известен и с това, че е противник на консервативната бюджетна политика на предишното гръцко правителство. Той е обявявал нееднократно, че по-ниските данъци ще донесат в крайна сметка повече пари в държавната хазна, като застана и зад идеята за намаляване на корпоративния данък на 15%. Варуфакис посочи, че меморандумът за финансова помощ на Гърция е грешка.

Затова според специалисти назначаването му за финансов министър е знак за това, че новият гръцки премиер Алексис Ципрас има намерение да поеме твърд курс срещу ЕС и МВФ.

Янис Варуфакис ще има двама зам.-министри – Нантия Валавани – писател и икономист, и професорът по икономика Костас Мадрас, който ще отговаря за данъчната политика.

Голяма част от министрите, които Ципрас назначи, са точно от академичните среди.

Новото правителство на Гърция

Новото гръцко правителство се състои от 13 министри в 10 министерства, като няколко от досегашните министерства се обединяват в суперминистерства. Ципрас е назначил още 26 зам.-министри. 

Въведени са постовете министър за борба с корупцията, министър за координация на работата на правителството, а в министерството на труда е поставен зам.-министър по борба с безработицата.

Сменени са всички министри и зам.-министри, макар че някои от новите членове на правителството са заемали подобни постове и в предишни правителства.

Повечето от новите министри са членове на СИРИЗА.

За вицепремиер е назначен проф. Янис Драгасакис, който ще е с ресор икономическа политика.

Министър на икономиката в новото правителство е преподавателя по политикономика в Университета в Крит Йоргос Статакис. Той ще е начело на едно от суперминистерствата в новото правителство, в което освен икономиката, се включват още инфраструктурата, корабоплаването, туризма, контрола над износа и туристическата индустрия.

Министър на външните работи става Никос Кодзиас, който е преподавател по европеистика в Университета в Пирея. Кодзиас е известен с националистическите си възгледи и с неприкрито отрицателното си отношение към Турция. 

Вътрешен министър ще бъде Никос Вуцис, а министър на образованиетоАристидис Балтак.

За здравен министър е назначен депутатът с увредено зрение Панагиотис Куромблис, който първият в историята на Гърция министър с увреждане.

Бившият говорител на СИРИЗА Панос Скурлетис е новият министър на труда. Министър на правосъдието пък е Панагиотис Николудис.

Коалиционният партньор на СИРИЗА „Независими гърци“ получава Министерството на отбраната, което се поема от лидера на партията Панос Каменос.

„Независими гърци“ получава и туризма чрез зам.-министъра Елена Кундура в суперминистерството на икономиката. Този пост заменя досегашния пост министър на туризма.

За партията е и Министерството на гръцките области Тракия и Македония чрез Мария Колаис. „Независими гърци“ получава още няколко поста на зам.-министри – на земеделието и на координацията на работата на правителството.

Най-важното
Всички новини