Quantcast

Какво се случи в Одеса (разказ в снимки)

OFFNews Последна промяна на 04 май 2014 в 11:38 34874 19

1/1

Снимка http://napaki.livejournal.com/

„Вчера Одеса влезе във всички новини. За съжаление, поводът съвсем не беше радостен: около 40 убити и няколкостотин ранени. Случи се така, че присъствах на тези събития от самото начало и практически до самия край“, писа украинският блог napaki, чийто автор живее в Одеса.

„За начало малко предистория за тези, които не живеят в Одеса и не са в течение на събитията, случили се тук по-рано. В Одеса до вчерашния ден (до петък – бел.ред.) съществуваха два лагера – условно можем да ги наречем „проукраински“ и „проруски“. И двата лагера правиха митинги, събори, маршове през града, които завършваха най-много с локални стълкновения и някое и друго сбиване. Никакви сериозни стълкновения не е имало в Одеса и на 1 май проруските поддръжници например проведоха марш, на който никой не е пречил. Проруските активисти, също така, създадоха постоянен лагер на един от градските площади – Куликово поле, който служеше като плацдарм за сбирките им. Буквално ден – два преди събитията от петък в редиците им настъпи разкол и част от хората от този лагер се преместиха в съвсем друга част на града. Сега се говори, че разколът е бил провокиран тъкмно от подготовката на част от активистите на пл. Куликово поле за петък“.

„Свършваме с предисторията и продължаваме с вчерашните събития. Вчера в Одеса трябваше да играят футболните клубове „Металик“ (Харков) и „Черноморец“ (Одеса). Ултрасите на въпросните клубове анонсираха марш „За единство на Украйна“, който тябваше да премине по улиците на града и да завърши на стадион „Черноморец“. Маршът беше насрочен за 3 часа на Съборния площад (Соборка). И тъй като винаги мии е интересно да снимам подобни събития, към 2 и половина се придвижих към Соборка. Но не стигнах до там, понеже на ъгъла на ул. Жуковски и Александровски проспект се натъкнах на група въоръжени хора.

Практически всички събрали се на Алексадровски бяха с маски, с шлемове и щитове. Основните оръжия бяха палки, тояги, някои бяха с брадви. Идентификацията на преобладаващото мнозинство бяха георгиевски лентички (оранжево-черни лентички, военен символ на Русия, които съпътстват ордените за храброст и други военни отличия -бел.ред.), друга част бяха с червени превръзки на ръцете.

В един момент част от тълпата побягна през игражденията на ул „Жуковски“ с викове, че буквално на 50 метра от групата имало „скривалище на бандеровците с цяла кола автомати“.

Подлезът, където било скривалището обаче бил охраняван от милиция.

„Познати после ми казаха, че там се намирал щабът на „Самоотбраната на Майдан“ или на „Десен сектор“. Независимо от това, „пълната кола с автомати“ не заинтригува бойците, поради което нямаше опит да се щурмува подлезът и командирите постоянно призоваваха хората обратно на Александровски. Пътьом разбиха една кола, в която висеше синьо – жълта лента (украинският символ – бел.ред.)

През няколко улици въпросната „Самоотбрана на Майдана“, научила за проруската група, вече строявала блокада, която да им препречи пътя им. Отново каски, част от хората с маски, украински символи.

По-късно, въпреки намесата на полицията, двете групи се срещнали и започнала битка с подръчни средства пред очите на стотици минувачи. Вадили се павета, хвърляли се бутилки, въртяли се сопи. Изнасяли се ранени и двете групи последователно отстъпвали и се нападали.
„И в този момент на сцената за първи път излязоха хора с оръжие и коктейли Молотов (от проруската група, личи от снимките – бел.ред.). Коктейла хвърлиха някъде настрани. След което към тях се отправила милиция.

По-нататък действията на милицията във въпросния участък не могат да бъдат наречени по друг начин освен „странни“. Фактически тук милицията и проруските бойци действаха заедно. Милицията оформи жив щит, а бойците водеха активни бойни действия иззад него. „Когато се налагаше, пропускаха бойците „в атака“, а при „контраатака“ ги пускаха обратно зад щитовете си“, видял авторът. „На някои от снимките ми ясно се вижда, че редом с командващия милиционер има човек с камуфлаж със закрито лице“.

Към пълния репортаж.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2014 в 12:21

Великият Бисмарк завещал на своите ученици следния съвет: "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост." Но, уви, те бързо забравили този съвет. Най-знаменитите ученици на Бисмарк са маршалите и генерали Хинденбург, Лудендорф и Папен - немското главно командване през Първата световна война. През 1917 г. те тримата прекарват в запечатан влак Ленин с група негови съратници до Финландия и оттам в Петербург, за да организират революция и да сключат сепаративен мир. После изпадат в такъв ужас от болшевизма, че пак те тримата отглеждат Хитлер и го докарват до властта. Без тях той не би стигнал доникъде. Но неотдавна прочетох, че същите трима влъхви на практика са създали антируска Украйна!

По техни указания още през 1914 г. сред военнопленниците се подбират 50 000 украинци и им организират курсове по украински патриотизъм, земеделие и - научен комунизъм. Първото и третото е за да се бунтуват срещу Русия, а второто - за да снабдяват изгладнялата немска армия с жито. Пак с помощта на Германия на 1 януари 1918 г. Киевската Рада обявява независимост от Съветска Русия. Германия гарантира нейния суверенитет срещу 1 милион тона зърно, 400 милиона яйца и 50 000 тона говеждо. Така Киевската Рада се е противопоставила на Украинската болшевишка република в Харков.***

Като че ли историята е низ от дългокраки лъжи, които никой не може да догони. Напоследък бяхме свидетели на толкова много геополитически измишльотини, че сякаш целият поток от международните новини е заразен с ебола, СПИН и антракс. Стана ясно, че Саддам Хюсеин не е имал оръжия за масово унищожение. Сега малко по малко лъсват неудобните истини за Сирия - кой всъщност воюва срещу режима на Асад, кой е употребил химическото оръжие миналата година и така нататък.
Оказва се, че дори и да виждат ясно истината, медиите са принудени да я изнасилят и озлочестят още в първата емисия. Едни го правят по задължение, други от глупост, но най-много от страх да не се превърнат те самите в жертви.

Наивно смятах, че геноцидът в Одеса е прекалено очевиден.
Просто няма мегдан за лъжа и извъртане, защото всичко става на открито и явно. Нахъсаната за кръв тълпа е очевидна, жертвите също. Заснети са от десетки камери. Остава само да съобщиш какво си видял с думи прости.

Отворих сайта на любимата ми агенция Ройтерс и какво прочетох? Някакви тълпи се сбили, имало жертви. Но кой кого е бил и подпалил, кой дал жертвите - изобщо не може да се разбере. Намеква се, че пак са виновни руснаците. Естествено, официалният Киев заяви, че това било "криминален случай", демек не е политически, а естествено зад всичко стои ръката на Путин. Пускам българското радио - пак същото. Пред очите ни е очевидно престъпление срещу човечеството, явен геноцид, а медиите не смеят да видят очевидното!

Естествено, официалните власти в Киев обясниха това събитие с ръката на Путин. Разследване ще има, но и то гарантирано ще излъже. Другата страна пък твърди, че жертвите не са 46, а 115. Кой лъже и кой казва истината? Аз знам само това, което видях, и то ми стига. Видях, че една хилядна тълпа от украински националисти изгори живи десетки украински сепаратисти. След което се разбра, че полицията арестува оцелелите жертви. Факт.
Затова бих искал само да задам един прост човешки въпрос - след като всички видяхме какво се случи в Одеса, как си представяте тези хора да живеят заедно, под едно правителство и съща полиция? А? Ако сме нормални хора, нека спрем да се лъжем и поне малко да се замислим

05.05 2014 в 09:59

Хахх,ясно е че си живял само в Русия!Никога руснаци не са живяли по добре от българите!В това число и голяма част от украинците!В Одеса се говори на руски ...е и?Там и българите говорят на руски,и молдованите и татарите и който се сетиш още!!Но това не ги прави руснаци!!Руснаци се определат само 17% от украинците!Понеже си дебил,да те питам...как така пламна за минути 5-етажна сграда?Защо пожарната се мота 40 минути ,както и милицията?Аз за разлика от теб,гледах цялата провокация от страна на проруските титущки!Видях как стреляха зад гърба на ченгетата с калашник,а от покривите с пистолети!Агитката въобще не беше въоръжена!Докато титушките бйха въоръжени с молотов,с петролни и шумови гранати,с железни пръти и бухалки!Не ми обяснявай це държава като Украйна не е съществувала!Като така се определя още от 9 век!Преди любимата ти Московия.А Македония,да се определя както иска!На живеещите там от векове им казват долните българи!

04.05 2014 в 19:19

Е щом световно известния украински блогър napaki го е написал, значи е вярно.

04.05 2014 в 18:43

до Morituri te salutant
ето бе съкровище хахаха 192.168.1.1 хахахаха

айде сега ела за да те шибам на гроба на майка ти

04.05 2014 в 18:08

Убеден съм ,че написаното в тази статия е самата истина и злите руснаци са виновни за всичко,а не както мекеретата на Кремъл от BBC се опитват да ни убедят,че има някаква неяснота по случая.
http://www.bbc.com/news/world-europe-27275383
"It remains unclear how the fire started on the third floor.
Pictures clearly showed pro-Ukrainians throwing Molotov cocktails towards the floor."
He told the BBC: "We are from Odessa. It's just about Odessa, about peace. It was horror. It was annihilation of people believed to be separatists. But I am not separatist, I was born in Odessa."