Какво се случи в Одеса (разказ в снимки)

OFFNews 04 май 2014 в 11:38 37562 19

Снимка http://napaki.livejournal.com/

„Вчера Одеса влезе във всички новини. За съжаление, поводът съвсем не беше радостен: около 40 убити и няколкостотин ранени. Случи се така, че присъствах на тези събития от самото начало и практически до самия край“, писа украинският блог napaki, чийто автор живее в Одеса.

„За начало малко предистория за тези, които не живеят в Одеса и не са в течение на събитията, случили се тук по-рано. В Одеса до вчерашния ден (до петък – бел.ред.) съществуваха два лагера – условно можем да ги наречем „проукраински“ и „проруски“. И двата лагера правиха митинги, събори, маршове през града, които завършваха най-много с локални стълкновения и някое и друго сбиване. Никакви сериозни стълкновения не е имало в Одеса и на 1 май проруските поддръжници например проведоха марш, на който никой не е пречил. Проруските активисти, също така, създадоха постоянен лагер на един от градските площади – Куликово поле, който служеше като плацдарм за сбирките им. Буквално ден – два преди събитията от петък в редиците им настъпи разкол и част от хората от този лагер се преместиха в съвсем друга част на града. Сега се говори, че разколът е бил провокиран тъкмно от подготовката на част от активистите на пл. Куликово поле за петък“.

„Свършваме с предисторията и продължаваме с вчерашните събития. Вчера в Одеса трябваше да играят футболните клубове „Металик“ (Харков) и „Черноморец“ (Одеса). Ултрасите на въпросните клубове анонсираха марш „За единство на Украйна“, който тябваше да премине по улиците на града и да завърши на стадион „Черноморец“. Маршът беше насрочен за 3 часа на Съборния площад (Соборка). И тъй като винаги мии е интересно да снимам подобни събития, към 2 и половина се придвижих към Соборка. Но не стигнах до там, понеже на ъгъла на ул. Жуковски и Александровски проспект се натъкнах на група въоръжени хора.

Практически всички събрали се на Алексадровски бяха с маски, с шлемове и щитове. Основните оръжия бяха палки, тояги, някои бяха с брадви. Идентификацията на преобладаващото мнозинство бяха георгиевски лентички (оранжево-черни лентички, военен символ на Русия, които съпътстват ордените за храброст и други военни отличия -бел.ред.), друга част бяха с червени превръзки на ръцете.

В един момент част от тълпата побягна през игражденията на ул „Жуковски“ с викове, че буквално на 50 метра от групата имало „скривалище на бандеровците с цяла кола автомати“.

Подлезът, където било скривалището обаче бил охраняван от милиция.

„Познати после ми казаха, че там се намирал щабът на „Самоотбраната на Майдан“ или на „Десен сектор“. Независимо от това, „пълната кола с автомати“ не заинтригува бойците, поради което нямаше опит да се щурмува подлезът и командирите постоянно призоваваха хората обратно на Александровски. Пътьом разбиха една кола, в която висеше синьо – жълта лента (украинският символ – бел.ред.)

През няколко улици въпросната „Самоотбрана на Майдана“, научила за проруската група, вече строявала блокада, която да им препречи пътя им. Отново каски, част от хората с маски, украински символи.

По-късно, въпреки намесата на полицията, двете групи се срещнали и започнала битка с подръчни средства пред очите на стотици минувачи. Вадили се павета, хвърляли се бутилки, въртяли се сопи. Изнасяли се ранени и двете групи последователно отстъпвали и се нападали.
„И в този момент на сцената за първи път излязоха хора с оръжие и коктейли Молотов (от проруската група, личи от снимките – бел.ред.). Коктейла хвърлиха някъде настрани. След което към тях се отправила милиция.

По-нататък действията на милицията във въпросния участък не могат да бъдат наречени по друг начин освен „странни“. Фактически тук милицията и проруските бойци действаха заедно. Милицията оформи жив щит, а бойците водеха активни бойни действия иззад него. „Когато се налагаше, пропускаха бойците „в атака“, а при „контраатака“ ги пускаха обратно зад щитовете си“, видял авторът. „На някои от снимките ми ясно се вижда, че редом с командващия милиционер има човек с камуфлаж със закрито лице“.

Към пълния репортаж.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!