Видове прежда според техния състав

OFFNews 13 май 2021 в 13:35 2910 0

За модните тенденции, често казваме, че колелото се върти и че рано или късно забравеното старо се превръща в новото съвременно. Оказва се обаче, че подобна тенденция наблюдаваме не само в модата, но и в нашите хобита. Така например, редица позабравени любими занимания за свободното време шеметно се завръщат в днешното забързано време, за да ни припомнят, че всеки има нужда от малко часове за себе си, за почивка, за вдъхновение, за разпускане. Плетенето е едно от тези занимания. И доказателство за това, че то се възражда като хоби в 21 век, е все по-голямото търсене на прежда на пазара. Тя съвсем не се закупува само на едро от големите производители. Всъщност, много съвременни млади дами, с удоволствие, избират качествена прежда, за да създадат оригинални зимни дрехи и аксесоари, 100% автентична ръчна изработка.

Какви видове прежди има на пазара днес?

Ако в миналото преждите са били кът и въпреки всичко, майките и бабите ни са успявали да изработят уникални красоти за зимата, днес, жените се радват на изключително разнообразие на разумни цени. Всеки, който се занимава с плетене, може спокойно да си намери различни видове прежди, по джоба. А на практика, пазарът е достатъчно щедър и предлага всички видове прежда според техния състав. Най-общо, можем да ги класифицираме в следните групи:

Естествена прежда от животински произход.

Разбира се, това е най-топлата, най-деликатната и най-висококачествената възможна прежда. За целта се използва козината на козите, овцете, камилите, зайците, ламите и на други.

Много родни потребители предпочитат българска прежда от естествен животински произход, а такава у нас има в изобилие. Този тип прежда има най-висока степен на пропускливост на въздуха, тоест това е дишаща материя, която се препоръчва и в случай на алергии и кожни заболявания, стига да е обработена наистина качествено.

Единственият недостатък е лекото боцкане като усещане понякога, но за любителите на естествените материали, това може да се преглътне.

Естествена прежда от растителен произход

В повечето случаи се използва памукът като основна суровина за изработката й. Друга опция е ленът, който се води висок клас и същевременно е значително по-издръжлив във времето. Цената му също е по-висока, но пък качеството е гарантирано, а крайният продукт, тоест плетивото – наистина впечатляващо като визия. Още по-висок клас са преждите от соя, коноп и бамбук. Напоследък, на пазара се появиха и дизайнерски видове прежда от коприва.

Синтетична (изкуствена) прежда

Макар и най-ниският клас прежда, не винаги тя е непрактична, некрасива или дори непредпочитана. Всъщност, на пазара могат да се намерят страхотни видове прежда от акрил, които в много случаи дори не могат да се различат от естествената вълнена прежда. Друго предимство на този тип прежда е, че с нея се работи изключително лесно. На практика, тя се препоръчва силно и за начинаещите в плетенето. От синтетична прежда може да се изплете абсолютно всичко- от дрехи и аксесоари до декорации за дома.

А вие обичате ли да плетете? И смятате ли, че плетенето има бъдеще, макар и преди да сме го смятали за ретро хоби?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови