Прецедент: Трима от Нобеловата комисия за литература подадоха оставки

ОFFNews 10 април 2018 в 12:53 2747 0

Трима членове на журито, което определя Нобеловия лауреат за литература, подадоха оставки. Причината - несъгласие с решенията на Шведската академия, предава "Гардиън".

Членовете са Петер Енглунд - бивш секретар на Шведската академия, Клас Йостергрен и Киел Еспмарк, а подаването на оставките им е прецедент в историята на едни от най-престижните награди в света. Постът в Нобеловата комисия по литература е до живот и досега никой не я е напускал преждевременно. 

През 1989 г. трима съдии също подават оставките си, но те не са приети.

"Шведската академия отдавна има сериозни проблеми и сега се е опитва да ги реши по начин, неясен за собствения си устав, което е предателство към основателя и патрона му, и не на последно място -  мисията му да представлява гения и вкуса. Затова избрах да не участвам повече в нейните дейности. Излизам от играта", каза Йостергрен, цитиран от шведска медия. 

Питър Ингланд твърди, че напуска заради скандал от миналата година, в който директорът на Стокхолмски литературен център бе обвинен в сексуално посегателство над 18 жени. Тогава нито една от пострадалите не подаде сигнал до полицията, но въпреки това Академията прекъсна връзки с него. Ингланд заяви, че "са взети решения, в които не вярва, и по тази причина напуска Шведската литературна академия".

По-късно се оказа, че друг член на журито - Катарина Форстенсон, e в близки отношения с обвинения директор. Стига се до гласуване за нейното напускане, но тримата, подали оставките си, са единствените, които гласуват "за". Тези резултати са причината за оставката и на Киел Еспмарк.

Постоянният секретар на академията Сара Даниус заяви, че журито сега обмисля промяна на правилата си, с които да може членовете да напускат и да бъдат заменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови