'Мечтата на Наташа' в селекцията на Международния фестивал в Косово

OFFNews 23 октомври 2020 в 15:45 1802 0

Спектакълът „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева ще представи България на Международния фестивал на монодрамата „Моноакт“ в Печ, Косово. Представлението е съвместна продукция между габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ и SPAM studios, чиято премиера се състоя на 25 юни тази година на сцената на театъра.

Фестивалът се реализира за дванадесета поредна година и ще се проведе от 24 до 28 октомври 2020 г. Шест постановки от държавите Косово, Република Хърватия, Черна гора, Италия и България ще мерят сили в състезателната програма. Домакините ще се включат с две представления. В международното жури влизат театрални експерти от Босна, Албания, Гърция и Косово.

Това не е първото участие на Ана Батева на този фестивал. През 2016 г. нейният спектакъл „Всичко на масата“ по Буковски, с Васил Дуев в главната роля, спечели наградата „най-добър спектакъл“. Представлението е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. Тази година режисьорката е специално поканена да участва от организаторите на фестивала.

Постановката „Мечтата на Наташа“ е направена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios. Младата актриса Поля Йорданова, която е част от габровската трупа, се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея.

Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между четирима артисти. За първи път пиесата на Ярослава Пулинович е реализирана като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“ на нашата театрална сцена.

След участието в Косово представлението „Мечтата на Наташа“ ще гостува в Пловдив на 31 октомври на сцената на театър „Хенд“ от 19.30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови