Мария Бакалова и Явор Гърдев на Европейските филмови награди, триумфира „Триъгълник на тъгата”

Искра Ангелова 12 декември 2022 в 10:00 2176 1

Явор Гърдев на Европейските филмови награди

Снимка Личен профил във Facebook

Явор Гърдев на Европейските филмови награди

Филмът „Триъгълник на тъгата” („Идиотският триъгълник") на шведския режисьор Рубен Йостлунд беше големият победител на Европейските филмови награди за 2022 г., като спечели в четирите категории, в които бе номиниран – за най-добър европейски филм, за най-добър режисьор, най-добър актьор и за най-добър сценарий, съобщи електронното издание „Скрийн дейли”.

Наградите бяха връчени на церемония в зала Харпа в исландската столица Рейкявик в събота вечер. Българският режисьор Явор Гърдев е бил специален гост на церемонията и публикува в социалните мрежи своя снимка от събитието:

“It’s like the Oscars, but all the films are foreign.” ("Това тук е като Оскарите, но всички филми са чуждестранни", пошегуваха се водещите на събитието.)
Скоро започва церемонията по връчването на годишните награди на Европейската филмова академия (European Film Academy). Стискам палци за Marie Kreutzer (“Corsage”), Ruben Östlund (“Triangle of Sadness”), Vicky Krieps (“Corsage”), Eden Dambrine (“Close”)!" написа Явор.

Мария Бакалова връчи наградата в анимационната категория:

Режисьорката Мина Милева написа в своя профил във Facebook:

"И наши любими съотечественици бяха там. Мария Бакалова и Явор Гърдев - какво присъствие! Мария даде награда в любимата ми анимационна категория, а от Явор очакваме завръщане към Ноар-а или други жанрове.

Заедно с победилия Тригълник ми се щеше да видя на сцената това момиче със Saint Omer - Алис Диоп, дни наред мислих за филма и изчетох всичко, което намерих. Тя е моя Best European director.

И двата ни филма бяха в шорт листата, благодарение на знайни и незнайни ценители сред европейските ни колеги. "Котка" през 2020 и "Жените" през 2022. Оказва се, че нямало много български филми в основната категория Еuropean Film Selection. Радваме, че наградите започват да имат такъв отзвук и тежест и за тях се чува все по-често."

При получаването на приза за най-добър режисьор Йостлунд посвети наградата на актрисата Чарлби Дийн, която почина внезапно през август на 32 години. Тя е една от звездите в продукцията, която бе отличена и на кинофестивала в Кан тази година. Йостлунд триумфира и през 2017 г. на Европейските филмови награди с „Квадратът”.

„Харесва ми, че имаме европейска филмова общност и това е отправна точка за много неща в този филм. Истински горд съм, че в него играят актьори от Швеция, Дания, Франция, Австрия, Република Южна Африка, Гърция. Това е много важно за нас, горди сме с това”, каза продуцентът Ерик Хемендорф от сцената, след като прие наградата за най-добър филм за „Триъгълник на тъгата”.

Златко Бурич, на 69 г., бе отличен за най-добър актьор за ролята си в продукцията. „Давам всичко от себе си в продължение на много години и е хубаво, че сега получавам наградата. Май не трябва да спирам все още!”

Вики Крепс прие дистанционно и с изненада приза си за най-добра актриса за превъплъщението си в „Корсаж”. Тя не присъства на церемонията заради настинка и се появи на видеозапис с домашна дреха с принт на динозаври.

„Искам да посветя наградата на всички жени по света, които имат нужда да бъдат забеляни и чути, да се освободят и да се излекуват от дълбоките рани, които носим от поколения наред, за да може най-сетне жените и мъжете отново да се съберем”.

Маргрете фон Трота бе отличена с награда за цялостен принос. Аплодирана на крака от публиката, тя отбеляза, че досега само три режисьорки са отличавани с приза на Европейската киноакадемия. „Но ние сме на ход, мисля, че дойде времето на жените”, каза тя.

Палестинският режисьор Елиа Сюлейман бе почетен с приза за европейски постижения в световното кино. Наградата за копродукции на Eurimages отиде при продуценти от Украйна.

Наградите на Европейската филмова академия са сред най-престижните в киноиндустрията. Тази година церемонията се проведе в Рейкявик, където бе планирано да бъде през 2020 г. Тогава обаче се наложи събитието да се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус. Наградите за 2021 г. от Берлин също се връчваха онлайн.

Близо 1000 души се стекоха на церемонията в Рейкявик снощи, на която имаше и червен килим. Шоуто се излъчваше на сайта на Европейската филмова академия и в 24 страни чрез 36 партньорски компании, както и от телевизионни канали в десет страни. Наградите връчиха българската актриса Мария Бакалова, датският актьор Николай Костер-Валдау, германската актриса Нина Хос, исландският режисьор Балтасар Кормакур, босненската режисьорка Ясмила Жбанич и други. На церемонията в Рейкявик бяха обявини и номинациите за наградата на публиката LUX.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови