Ана Пападопулу проговори за скандалите в Народния театър с пост в мрежата

Искра Ангелова 25 юли 2023 в 16:22 7115 8

Ана Пападопулу

Снимка Личен профил във Facebook

Ана Пападопулу

Актрисата от трупата на Народния театър Ана Пападопулу написа гневен, но премерен пост в по повод все още бушуващия скандал в театъра.

Постът е посветен на "тримата активисти" от Народния, които Пападопулу не споменава поименно, но става ясно, че са от опозицията на директора Васил Василев. Актрисата цитира три случки с участието на тримата, които намира за недопустими (пълният текст - по-надолу).

Споделиха го на стените си нейни колеги, сред които Бойка Велкова, Биляна Петринска и Владо Карамазов.

Известно е, че напрежението в първата ни трупа беше създадено около сякаш умишлено подклаждания от медиите скандал, когато главният режисьор на Народния театър Александър Морфов, върнат в трупата от новия директор Васил Василев, започна своята съпротива срещу политическия ПР на Ахмед Доган и ДПС, станал и "връзки с обществеността" на театъра Велислава Кръстева, както и срещу самия Василев. Въпреки че новият директор дойде с "благословията" точно на тези кръгове в театъра и обеща "да върне Сашо", много скоро и двамата сякаш забравиха за началните си уговорки. Василев се възприемаше от всички като алтернатива на лишеното от въображение и размах, рестриктивно срещу най-добрите спектакли и режисьори в театъра, предно управление на директора-кандидат за общински съветник на ДПС, Мариус Донкин.

Скоро обаче силите се обърнаха. В знак на протест срещу директора се обявиха и актьорите Валери Йорданов, Албена Колева и съпругата на Морфов Рени Врангова, като Валери ритуално обръсна главата си пред камерата на OFFNews. Заедно с Камен Донев, режисьорката Лилия Абаджиева и доц. Георги Каприев, групата основа Движение за култура, с което да се бори срещу недомислиците в регламентите и правилниците, както и конкурсните процедури при избора на директори на най-големите културни институти. Драматургът на театъра - писателят Захари Карабашлиев, отново назначен от Василев, подаде оставка. Междувременно 47 актьори от трупата подкрепиха новия директор с аргументите, че е върнал добрите представления, кани нови режисьори и отваря театъра към международната сцена. Недотам добро впечатление направи посещението им при президента Румен Радев в търсене на арбитраж. Активността на директора Васил Василев обаче наистина доведе в България Джон Малкович, Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин, Чик бай Джаул, върна Галин Стоев и Явор Гърдев и имаше няколко безспорни успеха като премиерата на "Орфей" на Йерней Лоренци. Но скандалът ескалира и през миналата седмица, когато актьорът Камен Донев напусна театъра, в който играе като гост.

По-рано през пролетта Васил Василев уволни дисциплинарно Сашо Морфов, което стана повод за множество протести и реакции, включително и политически, а Велислава Кръстева сама напусна театъра и стана отново ПР на ДПС.

Ето и постът на актрисата Ана Пападопулу, който публикуваме без редакторска намеса:

"С пълното съзнание, че фейсбук не е най-добрият начин да се справяме с подобни казуси, бих искала да споделя нещо лично.
За 25 години в трупата на Народния Театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”.
Никога, но ето, че един от тримата “активисти”, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра го правят.
За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки ѝ зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. ( ще кажа само, че колежката обвинена в “бездарие” е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказава се високо оценена ) . Но ето, че един от тримата “ борци за народна справедливост” е способен да го стори.
За 25 години НИКОГА, НИКОГА НЕ видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните “трима мускетари” са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка.
За тях може да се каже следното:
Единият от тях е единственият човек в историята на народния театър, който е бил ЧАСТ ОТ ТРУПАТА на театъра, но в същото време е бил на хонорар. Много дълго време! Прецедент позволен за богове.
Другият “партизанин” е единственият човек, който съм виждала ( припомням, че съм от 25 години в театъра и сме сменили през това време 8 директора) да целува ръка на директор след встъпването му в длъжност, пред около 50 човека свидетели. Ръката, която целуна беше на господин Василев.
За третия ще кажа само, че обикаляше коридорите и ни казваше колко “готин” директор ще ни дойде. ( визирайки господин Василев ) . Ние не го познавахме. Но явно те имаха и тогава мнение по въпроса с това кой е добър и кой не за театъра.
Накратко искам да обобщя:
Нима хора способни на подобна низост и липса на всичко човешко, имат право на глас как да бъде управляван и от кого Народния Театър.
Нима обществото е способно да не прозира по-големите и страшни интереси, които се целят в сърцето на този театър.
Нима някой може да допусне, че ние ще продължаваме да таим цялата мъка причинена от тези хора в сърцата си.
Не.
Когато се премине отвъд всички морални закони, когато се потъпче всичко свято в отношенията между хората, когато психическият тормоз не спира с месеци, тогава няма как да се таи.
Вярвам, че един ден ще се върне нормалността.
И нека не позволяваме на хора, които са способни да унижават цяла една институция да взимат решения въпреки разума и закона, водени от личните си демони и интереси.
П.с. Камен Донев е голям артист. Но Камен Донев НИКОГА не е бил част от трупата на Народния Театър. Затова нека се спре спекулацията, че Камен Донев напуска Народния. Той е в качеството си на гост актьор в този театър. Което не го прави по-малко талантлив.
Благодаря за вниманието.
Нека бъде светлина!
И силата бди над всички ни!
П.П.С. В света в момента умират хиляди хора. Едни от глад. Други заради войни. Трети са убити жестоко от психопати.
Глобалното затопляне е факт.
Над главите ни греят милиони звезди, които са умрели много преди раждането ни. Има милиарди галактики. В пъти по-големи от нашата глактика.
Имаме окени и морета на собствената ни планета, за които не знаем почти нищо.
Наистина ли няма по-важни неща, с които да се ангажира обществото ни?!
Нима господин Василев е най-голямата угроза за българската култура?
Директор избран законно и спазил всичко обещано в програмата си?!
Откога решаваме, че можем да веем знамена, зад чиито лозунги се крият изцяло лични имтереси?!
Моля за малко спокойствие и известна доза скромност.
Да си толкова патетичен по подобни въпроси, без да си запознат с цялото, е нещо като да забиеш на Рожен 111 метров пилон и това да те прави “голем патреот”.
Така де.
Да не орем към дъното на Марианската падина така смело."
Имената на “самураите” ги спестявам от човещина и вродена деликатност.
Live long and prosper!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

8

230 млрд баксов

26.07 2023 в 23:43

След като Камен Донев няма да играе в народния а директора остава да си играе игричките, значи сте:

ТЪПАААЦИИИ..........!!!!!!!!!!!!

11024

7

Комита

26.07 2023 в 14:38

Смени си ника на нещо по-близо до истината... примерно Антибългарка, и спри да сееш лъжи, депесарска подлого!

Валери Йорданов никого не е убил. Блъснал е две момчета вследствие на хипогликемичен припадък зад волана. Едното от тях е било по-тежко ранено, но никъде не се споменава да е загинало.

Както лъжеш за това, така лъжеш и какъв добър администратор била марионетката Василев.

1000

6

Българка

26.07 2023 в 01:32

Респект за написаното от госпожа Пападопулу!
Някой трябва, все пак, да каже, че царят е гол!
"Мускетарите", както разбирам са : Валери Йорданов, Албена Колева и Рени Врангова.
Първият, освен да целува ръка, беше убил човек на пътя и му се размина, защото е "голям актьор", а сега раздава морални присъди. С какви очи, не е ясно.
За втората мога да кажа само, че природата си е почивала след изригването на таланта на незабравимия й баща.Светла му памет!
Присъствието на госпожа Врангова е комично. Като съпруга на талантлив човек с лошо пиянство и още по-голямо его е добре, поне тя да прояви малко смиреност.
Като редови зрител и неучастващ до този момент в публичните дискусии по темата, искам да подкрепя господин Василев, талантлив администратор, новатор, човек който дължи на думата си и представя Народният театър на по-високо ниво.

11024

5

Комита

26.07 2023 в 01:08

Ана Пападополу е византийски ****** и е нормално да застава на страната на антибългарските москаль-анадолските ******** и техните производни в Народния!

Александър Морфов, Камен Донев и Валери Йорданов - достойни личности и българи, плащащи цената за свободомислието си.

Всички мислещи хора сме с тях!

17439

4

мнение от IP

25.07 2023 в 18:20

Не разбрах, г-жа Пападопулу сърди ли се или се радва, че "тримата" (които щеше да е по-"човешко" да нарече по име) са мислели, че Василев ще бъде добър директор? Защото видимо е доволна, че той е директор, предложен от тези "морално низши същества". Иначе нищо ново под слънцето. Стана ясно, че Народния театър не е духовно средище, а фирма с държавно-частно участие и в нея работят наемни работници на длъжност актьори. Мислех как да изразя усещането си от този пост, но "БОЗА" е достатъчно точно.

12021

3

bls

25.07 2023 в 17:19

Нещото - казва достатъчно този пост. Казва, че има данни за най-малкото физическо насилие между колеги. Казва, че има страшно лицемерие сред някои настоящи борци против настоящия директор. Казва, че има някои фактологични грешки в отразяването на някои позиции. Казва, че монетата има 2 страни и че има огромно напрежение между хората, които работят в народния театър и тн. Много работи казва.

1199

2

Nevend12

25.07 2023 в 16:58

На мен ми хареса.

900

1

нещото

25.07 2023 в 16:35

Този пост на Пападопуло е пълна боза и не казва НИЩО.
БОЗА и пак БОЗА !!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика