Sky обяви сензационно напускане на колоезденето

OFFNews 12 декември 2018 в 13:00 6191 0

Една ера в професионалното колоездене си отива в края на 2019 година. Телевизионният гигант Sky обяви, че оттегля подкрепата си за едноименния отбор, който се превърна в синоним на успеха в последното десетилетие.

Team Sky съществува от януари 2010 година и за този период състезателите му постигнаха 322 победи, включително осем в стартовете от най-висок клас или т.нар. Grand Tour. През годините за отбора са карали и карат имена като сър Брадли Уигинс, Крис Фрум и Герант Томас, като последните двама спечелиха изданията на Тур дьо Франс за 2017 и 2018 година.

"Team Sky ще продължи да съществува, но под различно име, ако новият собственик реши да продължи финансирането от началото на 2020 година", обявиха от тима.

Сър Брадли Уигинс се оттегли от колоезденето и обяви създаването на собствен отбор, но Фрум и Томас все още са активни състезатели. Нещо повече - през септември Томас подписа нов тригодишен договор.

Освен с успех, името на Team Sky се свързваше и с някои доста противоречиви скандали като употребата на забранени медикаменти под закрилата на т.нар. терапевтични изключения. Фрум например даде превищаваща разрешените дози за салбутамол проба след етапна победа във Вуелтата, а след дълго разследване беше оневинен, но съмнението остана.

Британецът беше посрещнат враждебно при тазгодишното си участие във Франция, анегативната реакция вероятно е един от аргументите на шефовете на Sky да обмислят оттегляне от колоезденето. Друга причина е поглъщането на британския сателитен оператор от американския медиен гигант Комкаст за 30 милиарда долара.

Друга любопитна новина от света на колоезденето е анонсирането на влизането на автомобилния гигант Макларън като партньор на отбора Бахрейн-Мерида. Очаква се технологии от Формула 1 да бъдат използвани в шосейното колоездене, което да повиши конкурентността на тима.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови