Алафилип запази лидерската позиция, Томас отстъпи второто място

OFFNews 25 юли 2019 в 19:54 2097 0

Французинът Жулиен Алафилип от Deceuninck-Quick Step опроверга всички прогнози и запази жълтата фланелка на лидер в Тур дьо Франс и след 18-ия етап - 208 км от Ембрюн до Валоа, в които бяха включени и две височини от висша категория Кол д'Изоар и Кол дю Галибие.

Голямата новина от етапа е, че вторият във временното класиране преди пробягването му Герант Томас беше изпреварен от съотборника си в Ineos Еган Бернал, който се оказа големият печеливш днес.

Етапът беше спечелен от колумбиеца Найро Кинтана от Movistar, който финишира за 5:34.15 часа. Втори, на 1,35 минути, остана Ромен Барде от AG2R La Mondiale, който си осигури лидерската позиция при катерачите.

Кинтана предприе атаката си 7 км преди Кол дю Галибие (2642 м) и натрупа сериозен аванс пред групата на лидерите. Така колумбиецът стопи близо шест минути от изоставането си от лидера и вече е седми.

Бернал също атакува върха и се откъсна от групата на лидерите, като стопи 90 секунди на Алафилип и 5 на Томас, за да излезе втори във временното класиране.

Алафилип изненадващо успя да съхрани жълтата фланелка. Той последен изкачи Кол дю Галибие от конкурентите си, но при спукането до финала успя да се присъедини към групата на Томас и така запази дистанцията с него от 95 секунди.

Британецът все още с реални шансове да защити титлата си, като големият въпрос е дали Алафилип е изразходвал много от силите си днес, тъй като утре предстои 19-ият етап от Тура, в който ще бъдат изминати 126,5 километра от Сен Жан дьо Мориен до Тин.

Състезателите ще трябва да преминат през 5 височини в Алпите - две от трета категория, едва от втора, една от първа и една от висша, като този път няма да има спускане към финала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови