Подаваме онлайн жалби срещу некоректни търговци, КЗП пази фирмите от спам

Александра Маркарян Последна промяна на 28 юли 2015 в 11:35 10547 2

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Снимка КЗП

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Комисията за защита на потребителите улесни подаването на жалби и сигнали срещу некоректни фирми, както и осигуряването на защита на търговците от спам.

От 1 август КЗП пуска изцяло нов сайт, чрез който жалбите и сигналите ще могат да се подават онлайн и чрез който включването в регистъра на фирмите, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения (спам) ще бъде улеснено значително.

Новите сайт, софтуер, обучението на 24 служители за работа с него и необходимият за целта сървър са купени по проекта "Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление" по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Безвъзмездната помощ е на стойност 398 000 лева.

Изпълнението на проекта бе представено на пресконференция днес.

Гражданите ще могат да се регистрират и така да следят движението по жалбите и сигналите си, както и историята на подадените от тях до момента. Те ще могат да подават жалби и сигнали и без да са регистрирани. Срокът за удовлетворяване на жалбите им остава 30-дневен.

Търговците ще бъдат включвани в регистъра "анти спам" безплатно, само с подаване на искане за регистрация. Така ако фирмата е включена в регистъра и търговец не провери дали тя е в регистъра и й изпрати спам, ще подлежи на глоба до 5000 лева, уточниха от Комисията.

Новият сайт ще бъде достъпен и за незрящи, допълниха от КЗП. При него ще бъде улеснен и достъпът и до регистрите за опасни стоки и за фирмите, нежелаещи спам. Чрез него потребителят ще може да се ориентира също къде в страната има вероятност да се натъкне на някоя от опасните стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 17:28

От такива измислени рекетьори ,приключихме 20 годишен бизнес .Писна ни от инспекция на труда ,комисии на потребителя ,данъчни и всички други ,които идват няма за какво да се хванат ,но ти казват ,а не трябва да те глобим имаме спуснати глоби от София ,по 150 акта ТРЯБВА да направи .От 2 години сме в Лондон имаме магазин и все още не съм видял проверяващи ,но при колегата имаше
в ресторанта проверка от т,н, ХЕИ нямаше глоби ,а само предписания .така ,че не се чудете за раздуването на администрацията тя е създадена да унищожи малкият бизнес Gmln

28.07 2015 в 11:55

24 служители в КЗП? Тез нормални ли са бе? То бива раздута администрация, ама вече заприличваме на гърците... Сега Боко ще тегли още един кредит, ще назначи 5000 човека в администрацията и още 5000 ченгета и ще се хвали как е свалил безработицата.