Авиокомпании все по-често осуетяват полетите и губят багажа. Как да реагираме?

Александра Маркарян 31 август 2017 в 19:35 4516 0

Все по-често авиокомпании осуетяват полетите или когато кацнем, се оказваме със загубен багаж. Ръстът само на тези жалби в Европейския потребителски център е с 29% за настоящия летен сезон спрямо миналогодишния, показват данни, цитирани от директора му Игнат Арсенов на пресконференция днес.

От май до края на август центърът - структура към Комисията за защита на потребителите - е работил по 687 жалби и запитвания, а за същия период на 2016 г. те са били 485.

Проблемите с полетите се превърнаха във всекидневие - само тази сутрин 40 пътници на WizzAir не бяха пуснати в самолета, защото компанията е продала повече билети от местата в салона. Вчера в тази ситуация бяха други 23-ма.

Как да реагираме?

Първо, не се отказвайте, потърсете защита - на летище "София" са разлепени плакати, които могат да ви ориентират към кого да се обърнете в такава ситуация, съветва Игнат Арсенов.

Авиокомпанията е длъжна да ви даде алтернатива - или да се откажете от полета и да ви върне парите, или да ви предложи нова дата, като за периода ви осигури съответните хранения - закуска, обяд, вечеря, безплатен престой в хотел и парично обезщетение, допълни той. Размерът му може да е между 250 и 600 евро.

Ощетените могат да се обърнат и към ЕПЦ за защита. Европейският потребителски център се свързва с колегите си в съответната европейска страна и ще започнат работа по разрешаването на случая. Ако става въпрос за WizzAir, например, това ще е унгарският потребителски център. Другата институция, която хората могат да потърсят, е ГВА.

Арсенов даде и примери на разрешени ситуации след намесата им.

При първата жена и нейният спътник пътуват между Неапол и София, но полетът е отложен с повече от 8 часа. Вместо в следобедните часове, в резултат на закъснението, двамата пристигат в българската столица два часа след полунощ. Авиокомпанията отказва обезщетение, като се позовава на "извънредни обстоятелства". След намесата на ЕПЦ обаче е установено, че не става въпрос за такива, а за технически проблем и жената получава обезщетение от 500 евро. Успоредно с това авиокомпанията осребрява парите, похарчени за вода и храна на летището.

Увеличение има не само на проблемите с полети, а и на жалбите, касаещи резервации и почивки в хотели, както и обслужването в ресторанти. При тях ЕПЦ също се оказват ефективен помощник.

Потребителка резервирала стая в хотел през платформа за резервации, но на място установила, че условията са разочароващо различни. След дълги спорове от платформата се съгласили да върнат 52 евро, като поискали данни за кредитната ѝ карта, но и след като ги получили, не превели парите. Това се случило чак след намесата на центъра.

През последните седмици пристигнала жалба и за друг интересен случай - потребител направил резервация, срещу която трябвало да получи и безплатен вход за атракции в Рим и Париж. Някъде по пътя добавката "се изпарила" и безплатният достъп бил ограничен на 100 евро. Тепърва започваме да работим по този случай, каза Арсенов.

Освен на територията на ЕС, КЗП работи активно и на родна земя. Само това лято са извършени близо 11 хил. проверки в страната - в туристически обекти, магазини и онлайн търговци. За нарушенията са написани 782 акта, забранени са 54 нелоялни търговски практики, спрени са от продажба 25 вида опасни стоки, отчетоха председателят на Комисията Димитър Маргаритов и членовете на КЗП Константин Арабаджиев и Константин Райков.

Най-честите нарушенния в туристическите обекти са, че те не отговарят на категорията си, че се предоставят услуги в некатегоризиран обект, че липсват менюта. При пробите на алкохола се е оказало, че най-често той е разреден.

Един от най-драстичните случаи това лято се оказал не по-некачествена услуга, предоставяна от СПА център, а... липсата му - обектът нямал сертификат, дори не били подадени документи за сертифициране.

В търговската мрежа инспекторите се сблъскват редовно с липса на информация за производителя/вносител, липса на информация за срока на годност и/или условията за съхраняване. Случва се търговецът да си "спести" обявяването на цената или пък да мами с намаленията.

Работата на КЗП в курортите не е приключила. Обикновено към края на сезона търговците се успокояват и снижават качеството, но ние ще бъдем на терен и през септември, предупреди Димитър Маргаритов.

Наред с това, през есента инспекторите ще следят за нарушения и при предлаганите пособия за училища, ще бъде направен секторен анализ на типовите договори с общи условия на застрахователни дружества, където КЗП вече са засекли нарушения, както и мониторинг на обещанията за намаления по празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!