Ваня Григорова: ЕС може да е много по-мощен и справедлив в социален план

OFFNews 07 юни 2024 в 15:50 684 0

Ваня Григорова

Снимка Солидарна България

Ваня Григорова обеща защита на правата на работещите

Европейският съюз може да е много по-мощен и справедлив в социален план, заяви лидерът на Коалиция „Солидарна България“ Ваня Григорова, водач на листите в 25 МИР в София, на тази в Пловдив-град и за европейски парламент.

„Важното на тези избори е не какво иска Ваня Григорова, а какво искат да направят Ваня Григорова и „Солидарна България“! А то е - защита на правата на работещите. Това правех и като синдикалист, и като общински съветник, това ще правя и в Народното събрание, заяви тя.

Поведох евролистата на „Солидарна България“ по настояване на коалиционните ни партньори, за да покажем единството между политиката, която ще водим, на национално и европейско ниво. В европейската листа на „Солидарна България“ има достатъчно хора, които са изключително опитни, като Георги Кадиев, Невена Петрова, доказала, че работи за хората с основната си роля в „Елби булгарикум“ и овладяването на цените на киселото мляко, сиренето и кашкавала, докато те растяха главоломно. Минималната работна заплата можеше да е повишена преди години, а не едва сега и то само, за да могат партиите в парламента да имитират, че ги е грижа за работещите. А европейската директивата все още не е транспонирана, така че минималната заплата няма да достигне почти хиляда лева в края на годината“, каза още Григорова.

Тя припомни за Европейския стълб за социалните права и Директивата за минималните възнаграждения, в която пише, че трябва да има покриване на 80% от работниците в колективно трудово договаряне. „Това би довело до много по-добро заплащане и защита на правата на работещите. Но санкциите по тази директива са проверки и препоръки, коментира Григорова.

Европейският политически елит размахва бича на санкциите, когато трябва да се налагат либерализации, гъвкавост, конкурентноспособност. А когато трябва да се прилагат социални принципи и цели, санкциите са витиевати и не се наказват държавите, които ги неглижират. У нас колективните трудови права също се нарушават без никакви реални санкции. Затова ние от „Солидарна България“ ще предложим в Народното събрание фирмите, които кандидатстват за обществени поръчки, да имат предимство, ако в дадената фирма има сключен колективен трудов договор, обясни лидерът на Коалиция „Солидарна България“. 

По думите й в европейски план е проблем опитът на политическите елити да подменят местните работещи с външни.

„Проблем е, защото това е социален дъмпинг. Подменянето е с хора, които са много по-склонни да работят за по-ниско заплащане и при по-лоши условия на труд. А мигрантският въпрос в Европа не може да се реши без равнопоставеност на държавите, не може да ни притискат, заради частичното приемане в Шенген, да приемаме мигранти, заяви тя. - Това отвсякъде си е порочна търговия с плът. Би трябвало да има регламент, който да разпределя хората още в самото начало. А ако наистина българските управляващи искат да защитят българите - имат един много силен инструмент! И това е ветото! Когато интересите на България са засегнати - трябва да се наложи вето“. 

-------------------------------

Избори за Европейски парламент

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews