Валери Симеонов

ОFFNews 01 април 2014 в 13:14 3047 0

Валери Симеонов
Валери Симеонов

Валери Симеонов е управител на телевизия "СКАТ" и съпредседател на националистическата формация НФСБ (Национален фронт за спасение на България).

Роден е на 14 март 1955 г. в Долни чифлик, Варненска област. Завършва Математическа гимназия в Ямбол, а по-късно електроинженерство във ВМЕИ-София.

Плавал е с кораби на „Океански риболов” като електромеханик. Бил е енергетик в металургичния завод в Дебелт. Първи председател на КТ „Подкрепа”- Бургас.
През 1992 г. създава ТВ СКАТ в блока, в който живее. 
През 1994 г. Валери Симеонов създава телевизионната програма СКАТ, по-късно превърнала се в трибуна на националистическата партия "Атака", а сега - на НСФБ.

През 2007-ма се кандидатира за кмет на Бургас от партия "Атака" и стига до балотаж. На тези избори е избран от листата на "Атака" за председател на Общинския съвет в морския град. През януари 2009 г. подава оставка.

През 2009 г. идва разривът между Симеонов и Волен Сидеров. Двамата и до днес враждуват, а Сидеров дори устройва зрелищни протести пред офисите на СКАТ в Бургас срещу "олигарха Валери Симеонов".

Това обаче не е краят на явлението "националисти с телевизия". През 2011 г. ПП "Атака" получава лиценз от СЕМ и така се ражда тв "Алфа". СКАТ пък "си ражда" нова партия - НСФБ (Национален фронт за спасение на България). Тя е учредена на 17 май 2011 г. от Валери Симеонов, Валентин Касабов и Данчо Хаджиев.

През 2013 г. на предсрочните парламентарни избори партия НФСБ остава "под чертата" с 3,7% и не успява да влезе в Народното събрание.

През 2014 г. Симеонов оглавява листата на НФСБ за изборите за Европейски парламент през май 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови