В четвъртък стават ясни окончателните резултати от изборите

OFFNews 07 октомври 2014 в 12:40 3094 0

ЦИК ще спази законовия срок, който е не по-късно от четири дни от изборния ден, тоест в четвъртък ние ще обявим окончателните резултати от изборите.

Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР.

Тя обясни, че няма как резултатите да бъдат представени утре, защото когато секционните протоколи пристигнат в ЦИК, данните от тях се въвеждат повторно и се правят контролни проверки за евентуални несъответствия.

Ако бъдат открити ЦИК коригира тези несъответствия със свое решение, което се обявява публично и едва след това се оповестяват окончателните резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати.

Шест районни избирателни комисии все още не са предали протоколите си. Не са пристигнали документите от изборните райони в Стара Загора, Шумен, Пловдив град и Пловдив област, Русе и Монтана.

"Предполагаме, че до края на днешния ден всички ще предадат своите документи, като се има в предвид, че във вчерашния ден ЦИК прие секционните протоколи от 25 изборни района", обясни Нейкова.

При повторната обработка на протоколите от изборите в ЦИК се потвърждава, че в 43-тото Народно събрание ще участват 8 формации.

"Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото, след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани", каза още говорителят на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !