ЦИК дава близо 1 млн. за машини за гласуване

OFFNews 03 октомври 2016 в 15:30 3617 0

ЦИК дава близо 1 млн. за машини за гласуване

775 000 лв. без ДДС ще плати Централната избирателна комисия за купуване или наемане на машини за гласуване на изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември 2016 г. 

За тази сума трябва да бъдат осигурени 500 машини за изборите и допълнително най-малко 35 машини за гласуване, с които ще се провежда разяснителната кампания. В обхвата на поръчката влиза и "ъпдейтването" на софтуера при евентуален втори тур, както и осигуряването на паравани и кутии за разписките от машинното гласуване в секциите, обучение на кадрите, които ще работят с тях и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите, а също така обучителни материали и материали за разяснителната кампания за машинно гласуване.

Информация за разположението на избирателните секции за машинно гласуване при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. ще бъде предоставена в поканата за договаряне.

В решението за обявяване на поръчката е посочено, че тя не може да бъде възложена, без да се проведат преговори с доставчиците заради "характера, сложността или правната и финансовата рамка". В процеса на договаряне трябва да бъде уточнено как ще се съхрани анонимността на вота, как ще се сгъва разписката, трябва да бъдат уточнени и методите за предотвратяване на манипулирането на машинния вот от избиратели или членове на избирателната комисия, за пробив в софтуера на машината, както и за преброяване на гласовете - машинно или чрез ръчна обработка на разписките. 

Срокът за подаване на офертите е до 10 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!