Проф. Герджиков се срещна с национални представителни организации на и за хора с увреждания

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2021 в 19:39 1120 0

В лицето на президентската институция ще имате надежден партньор за решаване на вашите проблеми. Това каза кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков на среща с национални представителни организации на и за хората с увреждания, членове на Национален съвет за хората с увреждания към МС, проведена по тяхна покана. Те го запознаха с трудностите, които имат и които могат да бъдат преодолени с добри управленски решения.

"Направени са някои стъпки, но са необходими още реформи. Президентството, в рамките на своите правомощия, ще подпомага процесите за подобряване на интеграцията на хората с увреждания и ще съдейства за изготвяне на политики за повишаване на качеството им на живот. Сред възможните действия е президентската институция да стане пространство за дебати по темата, своеобразен обществен форум за дискусии, а също и за поставяне на въпроси към институциите и търсене на пътища за решения", заяви проф. Герджиков.

"Важно е и държавата да насърчава работодателите да наемат хора с увреждания, за да им се осигури независим живот и социална интеграция", добави кандидатът за президент.

По време на разговора проф. Герджиков посочи, че има още нерешени въпроси във връзка с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Както и че трябва да се направи още много, за да станат работещи основните три закона, регламентиращи материята – Законът за хората с увреждания, Законът за личната помощ и Законът за социалните услуги. Кандидатът за президент подчерта също, че са важни не само законите, но и прилагането им, както и по какъв начин Планът за възстановяване и устойчивост ще се обвърже с новите политики, които тези закони изискват.

"За хората с увреждания е направена една малка крачка и оттук нататък законодателната и изпълнителната власт, гражданските организации и обществото трябва да продължат съвместните си усилия в тази посока. Има нужда от отговорно управление, което да отделя достатъчно внимание на проблемите и да търси нови решения", коментира още проф. Герджиков.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови