От ГЕРБ през ДБ до ПП - как Хитрино си избра различна партия на трите вота

Рени Петрова 16 ноември 2021 в 15:11 6967 0

Шуменската община Хитрино е може би най-големият хамелеон, когато става въпрос за парламентарни избори. И при трите парламентарни вота хората в Хитрино и околните села гласуват почти единодушно, но за различна партия. 

На изборите през април жителите на Хитрино гласуват за ГЕРБ и партията на Бойко Борисов получава 1456 бюлетини. Тогава "Демократична България" почти не получава гласове в общината. През юли обаче резултатът се обръща - за ГЕРБ гласуват едва 246 души, а за дясното обединение - 1133. Две трети от тях са с преференция за Гюлджан Сабриева от листата на ДБ.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е на поста си вече 18 години и той е силният в общината. През юли пред "Свободна Европа" той признава, че е работил за Демократична България. Преди да започне да симпатизира първо на ГЕРБ, а после на ДБ, Исмаил е бил член на ДПС, но през 2017 г. е изгонен от партията заради скрита информация за изразходване на средствата за възстановяване в общината, след като година по-рано там се взриви влакова цистерна, събори около 50 къщи и загинаха 7 души. По думите на кмета Гюлджан Сабриева е предложение на хората в общината. Тя пък казва, че е поискала разрешение от кмета дали може да си проведе кампанията в общината. 

В неделя обаче хората в Хитрино и околните села не гласуваха нито за ГЕРБ, нито за Демократична България, а за "Продължаваме промяната". Коалицията на Кирил Петков и Асен Василев е получила 853 гласа. За ДБ са гласували в пъти по-малко от юли - в повечето секции те имат или 0 гласа, или само по няколко. 

"Наистина искаме да се променят нещата, да има нещо ново", каза този път кметът на Хитрино за "Свободна Европа". Нуридин Исмаил обясни, че на предишните избори "промяната се е видяла в дясното", а "Продължаваме промяната" още не е съществувала.

Гюлджан Сабриева, която на 11 юли получи 2/3 от преференциалния вот на местните жители и която беше в листата на Демократична България, този път не е кандидат-депутат. Сабриева отново е трябвало да бъде в листите на обединението, но РИК-Шумен е отказала регистрация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови